Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Руйнуємо 5 “смішних” міфів про донорство крові

З початком війни донорство крові стала набагато актуальнішою потребою. І наші мужні захисники, й цивільні  потребують переливання крові. Проте часто людина, чия кров може комусь допомогти, боїться здавати кров через необізнаність та віру в міфи про донорство крові. Здавати можуть всі, в кого немає протипоказань для цього. До слова, зараз в Україні триває національна кампанія “Твоя кров може воювати”. 

Інформатор розвіює міфи, посилаючись на колег з Інформатор Івано-Франківськ.

Міф 1: Донор може “підхопити” якусь інфекцію.

Доведений факт, що донорство безпечне на 100%. З кров’ю донора контактують тільки два предмети — скарифікатор (інструмент для проколювання пальця) і голка гемакона (контейнер для забору та зберігання крові). Вони абсолютно стерильні, до того ж використані інструменти при вас утилізують.

До теми: Як стати донором крові під час війни

Міф 2: Донорство шкідливе для здоров’я.

Насправді здавати кров навіть корисно. Для донора це і профілактика серцево-судинних захворювань, і стимуляція кісткового мозку, і розрідження крові (зменшується ризик утворення тромбів), і омолодження та очищення шкіри (поповнення нових та здорових клітин крові).

Міф 3: Здавати кров боляче.

Це не набивання татуювання чи “уколи краси”. Всього один укол і 10-12 хвилин самого процесу набору крові в контейнер (гемакон). Хвилюватися немає причин.

Міф 4: З мене викачають забагато крові (а може навіть і всю).

Насправді є чітко визначений і затверджений об’єм — усього 450 мл, а це всього лиш 1/10 всієї вашої крові. До того ж більше у гемакон фізично не вміститься. При регулярному харчування всі компоненти відновлюються за 21 день, й часто донори відчувають у цей період не слабкість, а навпаки — приплив енергії.

Міф 5: Регулярна здача крові викликає звикання.

Це не куріння, й не вживання інших наркотичних речовин, тому ні. Що правда, багато донорів дійсно починають здавати кров регулярно (декілька разів на рік). Але це вже свідомий вибір і соціальна відповідальність, а не погана звичка.

Вас також може зацікавити: Гурт з Калуша зібрав 8 тисяч гривень для донорів крові

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору