Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Відбувся перегляд фільму “Терикони” від Docudays UA

Мандрівний проєкт документального кіно — Docudays UA організувала ГО “Молода Просвіта Прикарпаття” у партнерстві з Комунальним закладом “Музейно-виставковий центр Калуської міської ради” і Благодійною організацією “Благодійний Фонд “Крила підтримки” відкрили фотовиставку та показали фільм у меморіальному музеї “Калуська в‘язниця”. Деталі та анонс події вже повідомляли раніше.

Розповідає Інформатор.

Цього року відбувся вже 19 мандрівний фестиваль, що в більшості стосувався тем війни.

“У Калуші ми організували заходи, через які ведемо діалог з глядачами про руйнування, які приносить війна, її сірі зони та про самих українців, що бачили бойові дії на власні очі. Багато людей залишаються на сході та півдні, а дехто виїхав на захід України. Всі вони потребують зараз нашого розуміння і підтримки”, – зазначає Тетяна Пігурська, координаторка фестивалю.

Виставка портретів та історій “Втрачений дім”, яку презентували калушанам, складається з 22 історій внутрішньо переміщених українців, що влітку цього року проживали у прихистках Івано-Франківської області.

Під час другої частини заходу гостям показали фільм режисера — Тараса Томенка “Терикони”. Це розповідь про дітей, які постраждали від обстрілів, втратили батьків, але продовжують жити, мріяти та любити.

Після перегляду фільму прорефлексувала та поділилась своїми думками кармічна цілителька — Оксана Пілянська. Зазначила, що фільм базується на проблемі втрати дітьми — батьків.

“Втрата це те, що ставить відбиток на все життя людини і їй потрібне зцілення. Це криза і вона відбувається не марно, після чого, в житті з‘являється багато справжнього”, — зазначила експертка.


Незабаром також відбудуться покази фільмів у Сваричеві та Долині. Говоритимуть про незаконні ув’язнення на окупованих територіях через фільм “Осяйний шлях” та знищення дрібних річок радянською та теперішньою владою через фільм “І кожна річка”.

“Зазвичай приходить дуже камерна аудиторія, це фільми для того, щоб прорефлексувати попередні роздуми. Зазвичай маємо хороші відгуки та жваві дискусії після показів”, — розповідає координаторка події.

Фотовиставка буде тривати до кінця наступного тижня, тому запрошуємо всіх прийти та прожити ці історії.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору