Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Агов! А бензин де?” — чому пустують заправки “Укрнафта” (і в Калуші також)?

Не складно помітити, що останній місяць аж на трьох калуських заправках фактично немає пального. Мова про мережу “Укрнафта”, табло яких сумно споглядають на водіїв, які звикли там заправлятися. Схоже, націоналізація й паливний бум через генератори зіграли з всеукраїнською мережею злий жарт. 

Розповідає Інформатор посилаючись на сторінку Сергія Куюна у фейсбуці.

А зникли у цій мережі практично всі види палива, тільки на заправці, що у Підгірках, подекуди з’являється газ. В чому ж причина?

Аналіз даних “Консалтингової групи А-95” показує, що в грудні в Україну надійшли рекордні обсяги імпорту бензину та дизелю. Сергій Куюн розповів, що тижневі постачання бензину зросли в порівнянні з попередніми чотирма місяцями у грудні виросли на 30%, а дизелю на 25%.

Одним з факторів стала націоналізація “Укрнафти”, оскільки через це мережа залишилась без постачальника пального – групи “Приват”. Це потягнуло за собою наступний фактор — логістику. Група “Приват” забезпечувала її для всієї мережі, а це понад 500 заправних станцій, які обслуговувало майже сотня машин. Станом на минулий тиждень залишилось 20. Третій фактор відсутність генераторів, через що багато заправок мережі стали неконкуретними. Четвертий фактор, який підсумовує всі попередні — ціна на зовнішньому ринку за тиждень зросла на $100/т.

“Гадаю, не в останню чергу саме це, а не фактор блекауту й паніки спричинив дефіцит та підйом цін на оптовому ринку наприкінці листопада.

Здається, хтось просто проґавив із постачанням. Хвиля несподіваного попиту після обстрілу 23 листопада вимила продукт з мережі, а купити новий виявилось проблематично”, — підсумував Сергій Куюн.

Водночас директор “Консалтингової групи А-95” групи запевняє, що постачання зараз дуже високі й передумов для бентеги немає.

До теми: “Весняна криза не повториться” — що думають експерти про блекаут і наявність пального на АЗС?

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору