Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калушанин Віталій Ажнов перевтілився в Казимира Малевича на великому екрані

Схоже на те, що Калуш — місто? у якому народжуються справжні зірки. Після приголомшливої перемоги Kalush Orchestra на Євробаченні цього року, слідом за музичною індустрією підтягується й кіношна. Зараз у столиці завершується робота над повнометражним українським фільмом про Казимира Малевича, а головну роль виконує калушанин Віталій Ажнов.

Розповідає Інформатор посилаючись на ELLE.

Створенням фільму про життя та творчість Казимира Малевича відбулося завдяки продюсерській компанії 435 FILMS. Закінчити зйомки повинні були ще у березні цього року, але через повномасштабну вторгнення росії в Україну, процес довелося заморозити.Проте, влітку цього року режисерка Дар’я Онищенко і продюсерки фільму Анна Паленчук і Марія Каель вирішили довести справу до кінця.

Для достовірного відтворення Малевича на екрані команда фільму попрацювала з архівними матеріалами, документальними фотографіями, спогадами колег, учнів, друзів та родичів митця, а консультантом стрічки та його креативним продюсером стала виконавча директорка Українського інституту та авторка декількох книг про Малевича Тетяна Філевська.

До теми: Актор театру та кіно Віталій Ажнов про мобілізацію та театр під час війни | ІНТЕРВ’Ю

Головні ролі у фільмі виконали актори театру та кіно Віталій Ажнов, Олександр Рудинський, Олексій Горбунов, Ірма Вітовська-Ванца та Марина Кошкіна.

“З пропозицією зіграти Малевича до мене звернулася режисерка фільму Дар’я Онищенко, і після кількох проб мене затвердили на роль. Інколи факт того, що мій персонаж — відомий на весь світ художник, дещо заважав у роботі. Це надзвичайно високий рівень відповідальності. Я багато читав, багато дивився, також ми багато спілкувалися з мистецтвознавицею Тетяною Філевською та режисеркою. Даша часто повторювала, аби я не забував про себе й на повну використовував власну “природу” для втілення цього образу. Для мене найскладнішим у цій роботі було втримати отой його “стрижень”, силу волі, бо Малевич — екстранеординарна особистість із непростим характером”, — розповідає актор Віталій Ажнов.

Режисерка Дар’я Онищенко ділиться, що цей проєкт — боротьба за те, аби розповісти світу справжню біографію Малевича й показати його тісний зв’язок з українською історією і культурою. Війна змінила акценти в цій стрічці. Дар’я проводить чіткі паралелі між Голодомором, сталінськими репресіями й тим геноцидом українського народу, який Росія чинить сьогодні.

“Важливо, щоб європейська громадськість краще зрозуміла історичні передумови того, що відбувається. Ми боремося зараз за існування як держава: не тільки за наші території, а за саме право бути українцями. Тому так важливо зараз захищати свою історію і культуру, захищати імена своїх митців, яких радянська влада, а потім і сучасна Росія просто привласнили”, — резюмувала режисерка.

З нетерпінням чекаємо на вихід цього фільму і… сподіваємось, що і він дістанеться до кінопремії “Оскар” в наступному році.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору