Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калуські “Пункти незламності” сьогодні | Частина друга

Чим нестабільнішими стають відключення світла через атаки росії, тим актуальнішими для калушан роблять пункти обігріву, що розкидані по місту. В одному з них ми сьогодні і працюємо.

Інформатор завітав у ще три “Пункти” та дізнався, чи готові вони до напливу “знеструмлених” калушан.

Нашою першою зупинкою став Фаховий коледж культури і мистецтв, де у підвальному приміщенні розташувався один з “Пунктів незламності”, що водночас — укриття, мініспортзал та творча кімната. Ми поспілкувались з працівником закладу та вивідали все, що може цікавити калушан.

“Тут є центральне опалення, недалеко котельня стоїть, тож приміщення чудово обігрівається. Досить сильно гріє, я б сказав капітально. Тут також стоїть нова вентиляція.”, — розказав нам “гід” про умови теплозабезпечення пункту.

Всього заклад готовий за необхідності прийняти понад 100 людей. Чай, кава, вода (постійно 120 літрів), печиво, набір медикаментів і, що важливо, Wi-fi на місці — все до послуг нужденних калушан. Окремо тут можна помалювати, пограти на музичних інструментах та позайматись спортом — чим активно користуються студенти під час повітряних тривог. Проблемою є відсутність генератора, але, за словами, працівників, його встановлення очікується до кінця наступного тижня.

Цікаво, що, незважаючи на постійні відключення, відвідувачів все одно мало.

Далі ми спустились трохи нижче та знайшли манеж Дитячо-юнацької спортивної школи. Тут теж виявився “Пункт незламності”, про що ми здогадались за характерною жовтою табличкою.

Все приладдя, необхідне для комфортного перебування гостей пункту, знаходиться в окремій кімнаті. Його готові розкласти у будь-яку мить, коли це буде необхідно. Тут ми знайшли чимало одиниць техніки: електричні чайники, мікрохвильовка, ліхтарики. Пункт регулярно поповнюють свіжими харчовими продуктами, зокрема чаєм та печивом. Опалення в цьому пункті теж йде від місцевої котельні.

“На випадок, коли не буде електроенергії, у нас спеціально проведена проводка під генератор. Ми його тримаємо у сховку, поки є таке світло”, — розповіла про енергозабезпечення заступниця директора Тетяна Мирославівна.

Цей “Пункт незламності” розрахований на 300 людей. Основним простором, де можуть помістити людей, є спортзал. Також є кілька приміщень, зокрема фоє з диванами. Щодо сидячих міст, то в наявності є кілька розкладних ліжок, а найближчим часом очікуються карімати, 80 крісел тощо. У самому спортзалі є основні розетки, до яких підключаються переноски. Збоку міститься дзвінок, який верещить у випадку повітряної тривоги.

Під час нашого візиту діти без зайвої думки грали у футбол. Інформатор не хотів переривати матч, тож пішов геть.

Останнім на сьогодні нашим походом став довгий перехід від ДЮСШу до Ліцею №1, який зайняв ледь більше двох хвилин.

Зайшовши у приміщення, ми зразу відчули потік тепла, що йшов від труб по периметру. Цей “Пункт незламності”, як і попередні два, опалюється котельнею, що стоїть неподалік. Працівники ліцею облаштували пункт у підвальних приміщеннях, де раніше знаходився склад і шкільний музей. Також тут досі знаходиться чимало кімнат, призначених для учнів, в якості укриттів.

“Поки що у нас нема генератора, але ми на фазі встановлення. Тим більше, ліцей знаходиться на критичній інфраструктурі. Інтернет тут є, як і чай, кава, печиво. Медикаменти якраз нещодавно принесли з основних приміщень ліцею. Кулери з водою стоять в кожній кімнаті по одному — їх поновлюють щотижня”, — поділились працівниці навчального закладу.

Пункт може вмістити близько 400 осіб, з розрахуванням на кількість учнів ліцею.

Важливо, що діти йтимуть на канікули з кінця грудня на місяць. Протягом цього періоду підвальні приміщення ліцею повноцінно виконуватимуть роль “Пункту незламності”.

Нагору