Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Інфоплейлист #6: Соул, депресія і Металліка

Інколи музика залишається тою самою, що й сотню років тому. А часом у музичному мистецтві стаються незворотні зміни, які перевертають все з ніг на голову. Бо зміни — це рушій.

Читайте, слухайте та насолоджуйтесь! Для цього — тицяйте на виділені тексти.

Виняткове творіння

Michael Kiwanuka — Kiwanuka

Інколи, аби знайти в жанрі нове дихання, варто повернутись до його витоків. Цим вже понад 10 років займається Михайло (Майкл) Ківанука, відомий у широких колах поціновувачів афромузики британський музикант. Його третій повноформатний альбом, що вийшов у недалекі, але геть інші часи 2019 року, сьогодні височить на п’єдесталі. В обкладинці платівки відчувається первісність: золота підвіска, присмерки африканської савани, англійські королівські шати — безпрограшна комбінація образів.

Музика Майкла черпає натхнення з багатьох джерел. Тут є і вільна джазова форма, притаманна афро-американським задимленим клубам 60-х років. З тих же часів — характерне відчуття свободи, якою просякнуті голоси Ніни Сімон та гітари Джимі Гендрікса. Тут і модерне бачення неєвропейського етносу, яке багатьом знайоме за піснею “Africa” американського гурту “Toto”. В цілому — все, що полюбляють молоді цінителі соулу.

Однак альбом не фіксується на одному жанрі. У композиціях “I’ve Been Dazed” та “Hard to Say Goodbye” відчуваються нотки госпелу та американської післявоєнної музики. Ба більше — інтерлюдії між піснями нагадують прогресивні роботи “Pink Floyd”.

“Я йшов по проспекту, у пошуку чогось нового. Це слушний час, щоб поступитись і втратити, щоб почати знову. Можливо, знову виграти”, — розповідає Майкл про бажання знову бути коханим після важкого періоду у пісні “Piano Joint”, — “Чи не могла б ти залишитись зі мною? Бо смуток і лють — це все, що я знаю”.

Кохання й досі залишається однією з основних тем “чорної” музики, попри понад століття її розвитку. І що найдивовижніше — шарм залишається навіть у старомодних метафорах та порівняннях.

Тексти Майкла не позбавлені й расового питання — проте не у стилі лівих протестів, а, скоріше, дискримінації 90-х років.

“Будь ласка, не вбивай мене. Я любив тебе, як брата. Це тепер у нових — гадаю, що вони вбили когось іншого. Я тепер герой? Мертвий герой?” — ділиться співак своїми переживаннями через смерть молодих творців у пісні “Hero”.

Втім, як справжній романтик, Ківанука завершує зізнанням у коханні:

“Ти — світло для мене, моє єдине сонце. Ти завжди сяєш для мене. Освіти мене собою і всі мої страхи зникнуть, і мене більше нічого не турбує”, — йдеться в перлині платівки “Light”.

 

Звуки з темних глибин

The Haunted Youth — Dawn Of The Freak

Погляд на обкладинку наступної роботи викликає смертельний холод, який просто зараз розгулюється по Калушу. Однак цей кадри зовсім не звідси, а з далеких західних країв, де вітри такі ж холодні, а дитячі світлини так само викликають гірку ностальгію.

По настрою платівки здається, що вокаліст прагне долучитись до “Клубу 27”, проте це зовсім не так — хоча б тому, що автору вже 29 років. Абстрагуючись від вікових категорій скажемо, що Йоахім Лібенс, бельгійська сенсація інді-поп сцени. Його талант до продюсування відкрив дорогу до скаженої суміші емо-попу, індастріалу та постпанку. Музика Йоахіма здається вкрай мінімалістичною завдяки однотипним зацикленим ударним партіям, задумливим гітарам та підліткового голосу. Та не варто залишатись в омані, бо між нотами творів цього депресивного юнака можна знайти багато цікавого. Це і звукові рішення з електронними інструментами в стилі “Tame Impala”, і загальний суїцидальний настрій від “Have a Nice Life”. Але самобутності тут все одно більше.

Теми, які юний бельгієць підняв у своєму альбомі, є доволі типовими для підлітків, що часто страждають.

“Милий підліток-бунтар, ти йдеш у темряву, ти втрачаєш свідомість на підлозі. Тобі завжди хотілося чогось більшого”, — повторюється раз за разом у композиції “Teen Rebel” чи то про самогубство, чи про передозування наркотичними речовинами — для автора це нагальні проблеми, які вже стали буденними для молоді.

Не менш звичним, але більш поширених в наших краях є нерозділене кохання, яке Йоахім теж зачіпає у своїй творчості.

“Ти навіть не хочеш думати про те, як це боляче — побачити тебе з іншим хлопцем. Просто щоб побачити тебе з ним, коли очі не брешуть. Таке відчуття, ніби мій мозок втрачений без тебе, ніби небеса падають без тебе. Ти відчула, що залежний. Я боюся, що залишуся вічно молодим сьогодні ввечері”, — йдеться у пісні “Broken”, назва якої вичерпно говорить про зміст. Біль, сльози і нещастя — з цим асоціюється кохання у текстах бельгійського гурту.

Наріжним каменем платівки стала депресивна і коротка за вмістом, однак глибока і по-своєму тепла, хоч і моторошна річ “I Feel Like Shit And I Wanna Die”:

“Я почуваюся лайном і хочу померти. У мене в голові забагато демонів. Я відчуваю, що ніколи нічого не вийде. Здається, я покидаю вас сьогодні”.

У цих текстах Йоахім вивчає проблеми тинейджерів, шукає причини їхніх потягів до соціальної ями та пробує знайти вихід з кола болю і ненависті. Можливо, навіть для самого себе.

 

Всякого потрошку

На завершення тримайте добірку окремих пісень від нашої редакції:

  • Metallica — Lux Æterna

Неочікуване повернення монстрів треш-металу, але не просто з новим синглом, а з анонсом повноцінного альбому — першого за 6 років. Їхня нова робота повна агресії, тяжких рифів і драйву, притаманних класичній Металіці. Проте пісня не позбавлена й мелодичності. Хай там що, композиція більше сподобається молодим фанатам гурту, втім це все ще той самий локомотив, що несеться просто на вас. А якщо ви поціновувач музики у вінілі, то передзамовити альбом можна вже зараз.

  • D’lourdes — How Did You Get So Good?

Пісня про секс. Але ні, це не вульгарність і не розпуста. Це справжнє мистецтво арт-попу, що межує із соулом і “білим” джазом нашого часу. Справжня ягідка сьогоднішньої підбірки.

  • Крихітка — Восени

Завершити хочеться річчю, що у вас асоціюється із плинністю часу та ностальгією за минулим. Жіночним виконанням цієї пісні, за авторством “ТНМК”, хочеться насолоджуватись пізніми осінніми вечорами з філіжанкою кави — тими самими, що для нас самих вже давно минули.

Слухайте музику інших, створюйте свою, підтримуйте музикантів, підтримуйте себе!

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору