Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

В країні війна, чи можу я святкувати Різдвяні свята?

Чи доречно це наразі? Хочеться радіти та дарувати щастя близьким, але відчуття провини за веселощі під час війни все ще залишилось. Чи можна дозволити собі свято — розповіли українські психологи.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Інформатор UA.

Найголовніше це звертати увагу на власні відчуття. Якщо немає святкового настрою й бажання відзначати, то краще цього й не робити, не змушувати себе, розповідає Катерина Клюшниченко.

Свято — мотивація жити далі.

Психологиня Марина Журбенко зазначає, що не потрібно позбавляти себе радісних моментів тому, що це стимул боротись далі.

“Радість — одна з базових емоцій людини, і потреба в її відчутті в нас живе з народження. З якими б складними обставинами не зіштовхнулася людина з дитинства, радість — це те, що несвідомо штовхає її приймати ті рішення, які збережуть її життя. Так вже запрограмований наш мозок, він постійно потребує і шукає стимулів, і саме радість є найприємнішою й найбажанішою в отриманні емоцією”, — розповідає психологиня.

Підготовка до свят та їх ритуали — важливі для формування дітей.

Майя Грещук відзначає, що збереження звичних форм святкування у непростий період є важливим для дітей. Приємні емоції допомагають дітям краще адаптовуватись до реального майбутнього. Маленькі традиції допомагають мисленню.

“Якщо людина потрапляє у кризову ситуацію, травматичні події, то насамперед її потрібно звідти забрати. І в безпечній ситуації потрібно разом пошукати для неї звичні в житті особливості поведінки. Тому якщо ви разом з дітьми оте звичне, традиційне підготування до ритуалу переходу з одного року в інший застосуєте, то мислення дитини буде тільки вдячне. Бо для неї ці приємні опорні схеми життя будуть давати можливість адаптуватися до того мінливого, непередбачуваного, але реального майбутнього в нашій країні на зараз”, — наголосила Грещук.

Також батькам рекомендують відвідувати разом з дітьми тематичні заходи та залучати їх до підготовки свята вдома.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору