Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

85-річчя В’ячеслава Чорновола

Якими урочистостями відзначили “пророка української нації” в Калуші?

Розповідає Інформатор з покликанням на міського голову Андрія Найду.

У цей день, 24 грудня 1937 року, народився видатний діяч українського національного руху, дисидент і політик В’ячеслав Чорновіл. Його заслуги перед Україною важко вкласти в один текст, а його значення для української культури — неможливо переоцінити.

Вчора біля барельєфа діячу відбулось його вшанування, приурочене до ювілею. Присутні поклали квіти до меморіалу та віддали шану В’ячеславу хвилиною мовчання.

Цікаво, що для української історичної науки Чорновіл залишається неоднозначним персонажем. Наприклад, відомий історик Ярослав Грицак висловлювався про нього так:

“Він, безумовно, був лідером-харизматиком. Але у нього була слабка риса — довіра до певних людей, які потім маніпулювали ним виключно у своїх політичних інтересах. У мене склалося враження, що він не дуже любив слухати людей, які мали іншу точку зору. Чи це радянська риса — я не знаю. Думаю, що це дуже людське”.

Потенційне президентство Чорновола теж не викликало у Грицака захвату:

Чорновіл хотів швидко зруйнувати радянську систему. На мою думку, це призвело б до чогось на зразок громадянської війни, бо більшість населення на Сході цього не хотіло. Вони голосували за незалежність України, але сумували за Радянським Союзом. Це така собі пострадянська амбівалентність, про яку тоді багато говорили та писали. Тому перехід потрібно було робити плавно”.

Втім, роль пана В’ячеслава у становленні Української держави заперечити практично не реально. Нам варто пам’ятати свою історію та виносити з неї найплідніші висновки, аби побудувати добре майбутнє.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору