Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Коляда” Баби Доцьки крокує світом | Інтерв’ю з зіркою TikTok та Youtube Мариною Максимів

Різдво — час коляди. Багато їх ми чуємо саме в це світло свято й вважаємо, що усі вони народні. Проте, не обов’язково. Випадкове натхнення коломиянки Марини Максимів із творчим псевдо Баба Доцька дало початок авторській колядці, яку сьогодні виконують у різних куточках світу. Її “Коляда” зібрала 1 мільйон переглядів у TikTok, 100 000 – на Youtube. ЇЇ переспівують десятки виконавців і зачислили у топ кращих українських колядок.

Інформатор Коломия поспілкувався з Доцькою, аби дізнатися як то чути свою коляду у виконанні інших і навіть під власними вікнами у Різдво.

А Інформатор Калуш ділиться цією цікавою розмовою з вами:

Часто чую щире здивування, коли люди дізнаються, що твоя “Коляда” не народна пісня. Як вона тобі прийшла?

Ця Коляда з’явилася раптово. Просто йшла додому з роботи й  почала наспівувати. Врешті ледь встигала записувати її на ходу. Виручив диктофон на телефоні. А потім поділилась з подругою. Вона розчулено взялась редагувати текст і переконала, що варта колядку пустити між люди.Наш коломийський музикант Андрій Томенчук вдосконалив музику. Така випадкова історія…

До слова, люди часто думають, що це стародавня коляда і дуже дивуються, коли кажу, що цій пісні три роки.

Кліп дуже мінімалістичний, чий це задум?

Це швидше вихід зі становища, а не задум. У мене нема менеджерів чи спонсорів. Час йшов до Різдва, а тому зняли силами друзів і навіть рідні. У кліпі мої сестри, племінники, похресники та кума. Зйомки відбувалися в мистецькому центрі “Світовид”. Та попри скромність, я б навряд би зробила інакше. Коляда про Різдво у війні, а тому в центр хотіла винести емоцію. Очі й загалом обличчя передають це найкраще.

Щоразу, коли доходить до слів “На стіні портрет лишився” проймають сльози. І в кліпі видно, що ти ледь стримуєшся. 

Мені було завжди важко співати цю коляду на концертах. Пам’ятаю, на одному із різдвяних вечорів, я просто розплакалася з мікрофоном на сцені і нічого з цим зробити не могла. І з кожним роком все важче вона дається… Цьогоріч я спробувала її заколядувати, але не змогла заспівати і двох куплетів… Дуже болить…

Це якась реальна історія чи зібраний образ?

На той момент була неактивна фаза війни. Але люди гинули все одно. Тому швидше можна говорити про зібраний образ. Саме тому й не можу її співати.

Цього року твоя колядка особливо актуальна. Бачила, в мережі шукали мінусівку. Чи часто до тебе звертаються по текст, ноти, фонограму?

Я вже і порахувати не можу скільки людей попросили мінус цієї пісні. Географія охочих її співати дуже широка: окрім різних куточків України, Італія, Німеччина, Польща, Америка. Якщо досі я свою коляду чула попід вікнами як діти колядують, то цього року її виконуватимуть на концертах по усьому світу.

Цьогоріч я повторно залила цю коляду у соцмережу ТікТок і там вже майже мільйон переглядів.

Що б ти побажала українцям з нагоди Різдва?

Віри. Це наша вісь, що тримає. Мир настане і перемога за нами. Але питання часу. Всі розуміємо, чим довше війна триває, тим більше втрат. Мости й будинки відбудуємо, а людей не повернеш. Тому треба допомагати нашим воїнам і молитися за швидшу перемогу.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору