Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як попри важку боротьбу святкували Різдво? | Вітальні листівки УПА

Як і все населення, повстанці старались підтримувати звичаї. Важливим атрибутом стали листівки, що додавали святкового настрою воїнам. Як виготовлялись та поширювались ці святкові звістки?

Розповідає Інформатор.

У підпіллі листівки виготовлялись, часто під землею. В таких умовах не було можливостей виконувати їх на високому мистецькому та технічному рівні. Часто виготовлялись на друкарських машинках та прикрашались простими малюнками, узорами та вітальним текстом. Це вимагало багато часу та ресурсів тому виготовлення не було таким широким.



Більш масовим — поліграфічним методом друкувались за кордоном, представництвом Українського Головної Визвольної Ради (підпільного парламенту воюючої України) в Німеччині з 1946 року, з 60-их років друкувались також у США.

Поширювались друковані матеріали зазвичай в еміграції, для популяризації та нагадування про воюючу Україну. Часто використовувались для збору коштів на підтримку боротьби, як унікальні артефакти.

В Україну такі екземпляри також надходили, через закордонних кур‘єрів ОУН, але правда в малих кількостях.

 

Загалом вони цікаві не тільки як витвори мистецтва, а й як історичне джерело, що розповідає про реалії тих часів. На зображеннях передається багато побутових деталей — одяг, зброя, життєві ситуації.

Тому й навіть зараз ми можемо використовувати їхні знімки як креативне привітання близьких людей. Цим самим поширюючи пам‘ять про такі тяжкі, але теж героїчні сторінки в нашій історії.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору