Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як насолодитись новорічними стравами та не отруїтись

Новий рік та Різдво — час сімейного або дружнього застілля з довгими, веселими розмовами, спогадами та очікуваннями від майбутнього. Зовсім не хочеться, щоб таку мить обірвало отруєння.

Ділиться Інформатор, покликаючись на Калуську міську раду.

Щоб не псувати свято, Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області опублікувало низку порад щодо профілактики харчових отруєнь:

  • не купуйте харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • купівлю продуктів проводьте виключно при наявності на них супровідних документів, що засвідчують їх безпечність та якість;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мийте руки з милом;
  • під час приготування м’яса добре проварюйте та просмажуйте його, особливо це стосується виробів із фаршу;
  • чітко дотримуйтесь технології приготування їжі;
  • готові страви вживайте свіжими, зберігайте їх не більше 2 годин (особливо салати) при температурі 2—6 °С;
  • якщо страва готувалася заздалегідь — її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не просто розігріти;
  • готові заправлені страви не підлягають зберіганню, заправляйте їх безпосередньо перед вживанням;
  • кондитерські вироби з масляним кремом зберігаються при температурі 2—6 °С не більше 36 годин, із заварним — не більше 6 годин;
  • не допускайте споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • не використовуйте для виготовлення страв яйця домашньої водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах;
  • курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням — кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • ретельно промивайте свіжі овочі та фрукти під протічною водою;
  • зберігайте харчові продукти лише так, як це зазначено на упаковці;
  • уникайте сусідства готових та сирих продуктів при зберіганні у холодильнику;
  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні (прим. авт. — нереальний рівень складності).

При перших ознаках отруєння необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу.

Святкуйте відповідально!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору