Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Сьогодні своє 100-річчя відзначає легендарний воїн УПА — Мирослав Симчич | Місяць героїв

Український військовий та громадський діяч, політв’язень, Герой України відзначає сьогодні своє 100-річчя. Хто такий Мирослав Симчич?

Розповідає Інформатор.

Він народився 5 січня 1923 року у селі Вижний Березів, Коломийського повіту. Виховувався у сім’ї селян середньої заможності. Обидва його діди були друзями-опришками, а значний вплив на хлопця мав дядько матері — колишній курінний УГА Григорій Голинський.

У шкільні роки Симчич хотів стати козаком і готувався до цього в численних сутичках з ровесниками-поляками. Після одної з таких бійок наніс шкоди синові польського посадовця, через що на певний час його виключили зі школи.

У 1941 вступив до юнацької мережі ОУН та пройшов вишкіл в Українській народній самообороні Космача кулеметником. Далі молодому старшині доручили керувати Березівською сотнею з котрою провів легендарну битву за Космач.

За даними Центру дослідження визвольного руху, в цьому бої з радянського боку брали участь 3 прикордонні загони та загін НКВС. З боку УПА — місцеві курені “Гайдамаки”, “Карпатський”, вірогідно, а також з Калущини зрейдував знаменитий курінь “Скажені”.

Сили УПА вийшли з Космача та дали можливість частинам НКВС увійти до села. Згодом партизани оточили Космач та без перерви три доби атакували загарбників. Частини НКВС вистрілявши всю амуніцію подали радіограму в Станіславів до штабу та запросили підкріплення. Це повідомлення перехопила українська розвідка, командування УПА вирішило не допустити допомоги.

Сотня під командуванням Симчича розташувалась на схилах над дорогою, де мало проходити радянське підкріплення у підкову та замаскувались у снігу. На озброєнні було 22 легких кулемети, полковий міномет, “бронебійку”, понад 20 автоматів, десь 15 напівавтоматичних рушниць, решта — карабіни й гранати.

За 2,5 години повстанці знищили майже всіх — 405 солдатів та офіцерів НКВС. Серед них був ліквідований відомий радянський офіцер Микола Дергачов.

Книжка про шлях воїнів та битву за Космач

Згодом в 1949 році хорунжого засудили Івано-Франківським Військовим трибуналом за участь в УПА на 25 років позбавлення волі. В ході подальших процесуальних обшуків він відбув 32 роки в ув‘язненні.

Зараз Мирослав проживає в місті Коломия, де йому в 2008 році  було встановлено прижиттєвий пам’ятник.

Цьогоріч Президент України Володимир Зеленський присвоїв йому звання “Герой України” з удостоєнням ордена “Золота Зірка”.

В день 100-річчя пластуни передали Вифлеємський вогонь миру

Редакція Інформатор Калуш вітає з почесним ювілеєм таку героїчну особистість в історії України!

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору