Інформатор Калуш

ТРЕШ

Уродженець Калуша оголошений в розшук — НАБУ

Андрій Довбенко є власником низки юридичних компаній, що були викриті НАБУ та САП у корупційній схемі продажу арештованого майна з держструктури “АРМА”.

Розповідає Інформатор, посилаючись на НАБУ.

У ході слідства було встановлено, що Довбенко є організатором ОЗГ (організованої злочинної групи) та власником юридичних компаній через котрі й працювала група. Упродовж 2017-2018 рр. чоловік запропонував голові АРМА запровадити корупційну схему з реалізації арештованого майна.

Він розробив план, який передбачав установлення контролю за всіма етапами: від моменту передачі речових доказів АРМА до їхнього продажу по заниженій вартості на підконтрольному торгівельному майданчику підконтрольним компаніям.

Голова АРМА погодився на корупційну схему та забезпечив ухвалення необхідної нормативної бази, яка дозволила створити видимість законності маніпуляціям із арештованим майном в інтересах ОЗГ. Також посприяв перемозі у відборі торгівельного майданчика ДП “Сетам”, котра теж була в схемі.

Генеральний директор підприємства міг забезпечити проведення електронних торгів з метою реалізації речових доказів по заниженим цінам, у яких створити умови для перемоги заздалегідь визначених юридичних осіб підконтрольним ОЗГ за заниженою вартістю.

У НАБУ виділяють такі приклади:

  • продаж трьох земельних ділянок на Одещині, – реалізовано у 18 разів дешевше за ринкову вартість;
  • продаж 2,6 тис. тонн річкового піску на Київщині – заниження вартості більш ніж у 6 разів порівняно з ринковою;
  • продаж понад 4,5 тис. тонн карбаміду – майже в 5 разів дешевше за ринкові ціни;
  • продаж зерна, крупи та олійних культур – учетверо дешевше за ринкову вартість.

“За попередніми оцінками, завдана шкода в цих чотирьох епізодах становила 426 млн грн. Однак експертиза уточнила її розмір і наразі вона становить 485 млн грн.”, — повідомляють в НАБУ.

29 грудня її організатору, власнику низки юридичних компаній — Андрію Довбенку повідомили про підозру у вчиненні злочинів, кваліфікованих за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191; ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України. Наразі його місце знаходження невідомо тому про підозру особі повідомили в порядку ст. 135, ст.278 КПК України.

Про підозру також повідомили директору ДП “Сетам”, котрий обіймав посаду з травня 2016 по лютий 2020 у вчиненні злочинів, кваліфікованих за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України.

Ще двом учасникам ОЗГ – голові АРМА (2016-2019 рр.) та начальнику управління менеджменту активів центрального апарату АРМА (2018-2020 рр.) – повідомили про підозру у махінаціях з арештованим майном АРМА раніше.

Загальна кількість причетних до корупційної схеми становить 11 осіб, з них п‘ятьом повідомили про підозру в липні 2022 року, ще трьом – у жовтні.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору