Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як діти в Калуші святкові шопери малювали | “Співдія заради дітей”

Коли щасливі діти — щасливі батьки. Навіть попри те, що досі триває війна з росією, це можливо! Юним калушанам і калушаночкам у нашому місті з цим допомагає проєкт “СпівДія заради дітей”. Ми вже анонсували багато подій та наборів у групи цього проєкту, але сьогодні нам вдалося відвідати майстер-клас з розпису шоперів і поспілкуватися з засновницею “Creative Club” та кураторкою проєкту Мар’яною Сурмей. 

Ділиться Інформатор.

Сьогодні, 5 січня, о 13:30 у просторі “Creative Club” відбувся майстер-клас з розпису шоперів, на якому діти розмальовували їх у святковій новорічній тематиці. Завтра, 6 січня в той самий час планується проведення ще одного майстер-класу — з розпису гіпсових фігурок.

Перед початком першого майстер-класу ми поспілкувалися з Мар’яною Сурмей та більше дізналися про проєкт “СпівДія заради дітей”.

Привіт, Мар’яно. Розкажи як у Калуші з’явився цей проєкт? З якою метою?

“Співдія заради дітей” спочатку була волонтерська організація, але потім такий формат змінився. З червня місяця ця організація стала співпрацювати з ЮНІСЕФ. Вони відкривали декілька великих міст. Це був Харків, Івано-Франківськ, Рівне, Полтава. Але оскільки про нас знають в столиці, про наш маленький Калуш, про наш “Creative Club”, нам запропонували з ними співпрацю. Стався такий щасливий дзвінок — чи не хочемо ми допомагати дітям в цей час?

Це був важкий час, тому що ми розуміли, що наші основні напрямки трішки притихли. А тоді, постали волонтерським фронтом. Ми проводили безкоштовні заняття, мали викладачів-волонтерів, тому на їхню пропозицію ми дуже легко погодилися. Зрозуміли, що це буде хороший старт — набрати багато груп, тобто допомогти багатьом дітям. Нам дозволили брати не тільки дітей з внутрішньо переміщених сімей, але й місцевих. Це дуже полегшує роботу, тому що місцеві діти своєю енергією, енергетикою підсилюють сам процес на заняттях і легше працювати. І дітям, які приїхали до нас легше адаптуватися. Це така психо-емоційна підтримка.

Багато вже дітей від початку проєкту співдії й до сьогодні пройшло дітей через них?

У нас тільки в Калуші пройшло 1730 дітей, 30% з яких, переселенці.

Станом на зараз скільки груп набрано?

Зараз з 11 січня ми розпочинаємо сталі групи, набрано вже 45 дітей. До цього часу ми проводимо майстер-класи, заохочуємо дітей до творчості, до чогось прекрасного. Такі як розпис шоперів на різні тематики та розпис гіпсових фігур.

Розкажи детальніше про те, що відбулося сьогодні й що буде завтра.

Ми маємо дуже хороших колег. Це аніматори “Світанок” мистецька студія з Івано-Франківська. Вони часто організовують майстер-класи та радо поділились з нами технікою цих майстер-класів. А ЮНІСЕФ нас забезпечує всіма матеріалами. Тобто діти приходять без нічого, ми їм надаємо фарби, пензлі, шопери, макети – все, що потрібно для заняття вони отримують тут. Звісно ці шопери вони забирають з собою. Також їздимо по школах, де організовуємо такі майстер-класи, то деякі школи вирішують, що вони ці шопери будуть виставляти на якісь свої аукціони чи ярмарки. Таким чином збирають кошти для захисників, для них це важливо тому, що в багатьох батьки воюють і вони знають наскільки це потрібно.

Коли ще плануються такі події?

Щотижня. В нас є ще патріотичні розваги, тобто патріотичне виховання в ігровій формі. Тобто ми складаємо велетенську карту, малюємо, розфарбовуємо обличчя аквагримом в патріотичному дусі.Також є діти старшого віку які люблять “Мафію”. Ця гра зближує, робить дітей згуртованішими. Загалом, кожна гра має виховний процес і він дуже важливий зараз.

Інколи у нас були такі закриті діти, що 5 занять тримали все в собі, дуже важко було з них витягнути слово.

У нас на початку заняття є коло дружби й кожен розказує з яким настроєм він до нас прийшов, щоб він хотів отримати від заняття. А наприкінці рефлексія — діти діляться своїми враженнями. Один хлопчик ніколи нічим не ділився. А в кінці сказав “Дуже хочу до вас прийти ще. Тому, що мені важливо було що мене слухають, і мені важливо слухати когось”.

Ми дозволили прийти йому ще раз. Зазвичай у нас діти не можуть повторно приходити, але зараз якщо є недобір у групах, то дозволяють добирати дітей з тих, що уже в нас були.

Це спричинено правилами від ЮНІСЕФ?

Так.

А як справляєтеся з блекаутами, як проводяться заняття?

У нас заняття сталої групи з 13 до 17.30, тому ми вписуємося в режим роботи Центральної пошти, а вона має свій генератор. От зараз у нас світла немає, але тепленько, працюють кондиціонери, є світло завдяки Укртелекому. Ми їм за це дуже вдячні, що вони знають що ми працюємо з дітьми й це дуже важливо.

Також Інформатор ділиться з вами репортажем, як відбувався сьогоднішній майсер-клас:

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору