Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як військові УПА святкували Різдво — історична лекція

Завтра, 20 січня, Музейно-виставковий центр проведе цікавий захід, присвячений особливостям святкування народження Христа у повстанському середовищі.

Розповідає Інформатор.

Лекторкою заходу виступить історикиня Людмила Андрійчук, яка вже неодноразово презентувала матеріали про діяльність ОУН-УПА.

Нещодавно дослідниця ознайомлювалась з оцифрованими фондами Львівського архіву, де знайшла особливий розділ “Різдво в документах УПА”, що був насичений різноманітними матеріалами. Зокрема це видрукувані машинописом тексти привітань, чимало вітальних листівок, в тому числі — іменних з підписами. Цікаво, що упівці часто використовували конверти з радянськими марками для створення листівок. Ще іншими та не менш цікавими були привітальні листівки, що готувались в еміграції.

“Привітання бували переважно стандартними та адресувались як і окремим діячам УПА, так і цілим проводам. Особливими видались колядки, у яких згадується, наприклад, Сталін. Тобто маємо справу з народною творчістю українських націоналістів. Автором збірника колядок був відомий політик зі стану ОУН Микола Лебідь”, — поділилась пані Людмила.

Почути цитати із жартівливих колядок можна буде вже завтра о 15:00 у приміщенні Краєзнавчого музею на вул. Шевченка, 9.

Додатково переглянути вітальні листівки УПА можна у нашому матеріалі: “Як попри важку боротьбу святкували Різдво? | Вітальні листівки УПА”.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com.

Нагору