Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як не стати жертвою інтернет-шахраїв | Поради від кіберполіцейських

Шахраї постійно вдосконалюються і ледь не щодня відділ кіберполіції отримує звернення від потерпілих.

Інформатор поспілкувався з начальником відділу кіберполіції Івано-Франківської області Тарасом Морозом.

Інтернет простір насичений різноманітною інформацією. Далеко не вся ця інформація потрібна, а інколи навіть шкідлива. Навіть в часи війни шахраї не сплять, а навпаки шукають нові “схеми”.

“Щоб не було шахрайств, людина повинна стежити за своєю інформаційною гігієною. Це як щоранку чистити зуби”, – застерігає Тарас Мороз.

Минулого року працівники кіберполіції допомогли повернути мільйон гривень, яким заволоділи шахраї. Якщо швидко все вдасться зробити, то кошти повертаються. Проте якщо ви зволікатимете, то шансів повернути кошти буде все менше і менше. Шахраї перераховують кошти з картки на картку, щоб заплутати правоохоронців. Дуже часто використовуються картки іноземних банків, відстежування яких, значно уповільнюється у порівнянні з українськими.

Кілька порад як вберегти себе від шахраїв:

  • Прив’язати свою сім-Картку до паспорта.
  • Не перераховувати кошти будь-кому під будь-яким приводом.
  • Слово “завдаток” рівноцінне шахрайству.
  • Не повідомляти нікому реквізити банківських карток
  • Встановити подвійну аутентифікації, де це можливо
  • Користуватися ліцензійним програмним забезпеченням
  • Не вказувати на сайтах свої реквізити

Якщо все ж ви стали жертвою шахраїв, то треба діяти швидко і тоді вдасться повернути кошти. Проте якщо зволікати, то шансів повернути кошти буде все менше і менше. Шахраї перераховують кошти з картки на картку, щоб заплутати правоохоронців. Дуже часто використовуються картки іноземних банків, відстежування яких, значно уповільнюється у порівнянні з українськими.

Правоохоронці лише документують і фіксують правопорушення, а потім це передається до суду. Таким чином справи можуть тривати місяцями, а своїх грошенят можна більше не побачити.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору