Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Топ-10 українських бестселерів 2022 року

Український інститут книги опитав видавців та читачів і визначив найкращі українські книги цього року. Серед них ви знайдете вже відомих та улюблених авторів.

Інформатор створив власну підбірку з 33 вибраних книг інститутом.

 “Спитайте Мієчку”, Євгенія Кузнєцова

Що робити сестрам, яким так легко загубитися у власних думках і бажаннях у великому місті? Все наче й добре, але хочеться поставити життя на паузу, хоча б до вересня, та повернутися у місце свого дитинства.

Заплетені стіни старого будинку відгороджують від усього світу з його безліччю питань, а бабуся Тея нічого не запитує, зате завжди поруч. Але літо час не спиняє: на порозі будинку з’являються люди з колишнього, теперішнього і майбутнього життя.

Всі у цьому домі — і самі сестри, і бабуся, і індійська кузина, і розгублена мама, і навіть рудий кіт без імені — на порозі змін. Літо іде, ростуть гарбузи на експорт, розмови не стихають, а проблеми і рішення біжать наввипередки.

“Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР”, Вахтанг Кіпіані

Поет і Громадянин Василь Стус (1938–1985) не зміг побувати на презентації жодної зі своїх книжок. Бо в Україні його не друкували — збірки віршів ходили по руках у самвидавному вигляді, а публікували їх лише за кордоном. Участь у русі незгідних з русифікаторською й антиукраїнською політикою, активна правозахисна позиція двічі приводили Стуса на лаву підсудних — за “антирадянську агітацію і пропаганду”.

У цій книжці зібрано документи з шеститомної кримінальної справи, яка зберігається на полицях колишнього архіву КДБ УРСР у Києві (нині — Галузевий державний архів СБУ). Як і за що було заарештовано поета? Хто під час процесу намагався врятувати Василя Стуса, а хто зробив усе, щоб він назавжди зник за ґратами політичної зони на Уралі?  Смерть Василя Стуса: хворе серце, убивство чи самогубство? Вся правда в одній книжці.

Суд заборонив книгу "Справа Василя Стуса"

“77 днів лютого. Україна між двома символічними датами російської ідеології війни”, Reporters

У “77 днів лютого” увійшли репортажі, написані журналістами українського видання Reporters у період між 23 лютого і 9 травня — двома символічними датами в російській мілітарній ідеології. Вторгнення російських військ в Україну зупинило лік днів і відкинуло
українців у міжчасся, де досі триває лютий — місяць початку великої війни. У цих відвертих історіях є біль, страх, ненависть, подекуди відчай. Та головне — надія.

“Помилкаріум. Моя українська правильна та вишукана”, Юлія Дворецька

Росіянізми, неправильний наголос, складнощі перекладу, обмежений словниковий запас — те, що заважає говорити українською вільно та правильно. Але не помиляється лише той, хто не робить нічого. Ми ж пропонуємо вчитися на помилках і зробити їх союзниками у поліпшенні своєї української!

На вас чекають приклади найпоширеніших помилок і варіанти їхнього виправлення. Матеріали книги — це 15-річний досвід
авторки, редакторки і коректорки, яка знається на текстах на всі 100%. “Помилкаріум” — ваш помічник з української мови.
Вивчайте, говоріть вільно, впевнено та вишукано!

“Нові Темні Віки. Колонія”, Макс Кідрук

2141 рік. Людство на Землі ще не оговталося від хвороби “клодис”, що призвела до найбільшої за пів століття пандемії, коли з’являється новий патоген, який інфікує винятково вагітних жінок. Група вчених-імунологів намагається з’ясувати його природу та, що найдивніше, зв’язок із нейтринними спалахами, зафіксованими довкола планети.

Чисельність населення марсіанських Колоній перевищила сто тисяч мешканців, і третина з них — народжені на Марсі. Вони програють суперспеціалістам із Землі боротьбу за робочі місця в наукоємній економіці Марса та змушені гарувати, мов раби, на низькокваліфікованих ручних роботах. Що більше їх сягає повноліття, то дужче вони прагнуть змін, не усвідомлюючи, що ті загрожують існуванню Колоній.

“Колонія” — перша книга фантастичного циклу “Нові Темні Віки” про світ у ХХІІ столітті. Це історія про те, що людина, попри всі її досягнення, не змінюється, й ані збільшення тривалості життя, ні навіть перетворення на
двопланетний вид не гарантує людству порятунок.

“Тільки нікому про це не кажи”, Ірена Карпа

Марґо давно живе в Парижі. Вона працює фотографкою. Любить красивий одяг, відриватися на вечірках та у секс-клубах. У рідному Києві залишився її дід, з яким у неї дружні стосунки і таємничий С., якого вона переконує переїхати до Парижа.

У неї наче все є, але щось всередині не дає їй спокою. Вона хоче розібратися в собі і звертається до психолога. Професора, з яким вона працює їй порадив С. У той самий час Марґо дізнається з інтернету про Месника, серійного вбивцю, який вчиняє самосуд над ґвалтівниками, корупціонерами та іншими негідниками на її батьківщині. Про всі ці справи пише журналіст Сонік, але чи знає він, хто влаштовує ці розправи? Що ж є причиною неспокою Марґо? Які шокуючі викриття у неї попереду? Чому її так захопила історія про Месника? Зрештою, хто він такий?

Цей психологічний трилер про те, що зазвичай замовчують, намагаються забути і бояться виносити на люди: домашнє насильство, зґвалтування, булінг.

 “Там, де вітер”, Любко Дереш

Це історія кризи письменника-бунтівника, яка розгортається водночас із війною в країні. Аполітичний маргінал, аби віднайти втрачене натхнення, вирушає в тур Україною у ролі ґонзо-журналіста разом з рок-гуртом студентів-першокурсників. Однак мандрівка країною мимоволі змушує письменника шукати відповіді на питання, від яких він так відчайдушно тікає. А можливість творити в дорозі – єдиний спосіб віднайти себе знову, переосмислити свою роль у суспільстві, яке проходить через війну. У цій історії багато алюзій на світову культуру, що зливаються у позачасовий міжцивілізаційний палімпсест, в який вписаний і герой, і Україна, переплітаючись своїм контркультурним настроєм з виразно військовою тональністю, якою просякнуті висловлювання й події в країні. І поза часом й простором вони створюють гострий діалог між нещадною реальністю і творчим началом, притаманним кожній людині.

“Ukraїner. Країна зсередини 2”, Богдан Логвиненко

Наша команда продовжує дослідження України, результатами якого ми ділимося з вами. Ця книга містить історії української землі, розказані людьми та відзняті командою Ukraїner. Об’їхати усі регіони України один раз виявилося замало, аби пізнати її. Тож протягом 2019-2021 років ми проїхали друге експедиційне коло та привезли ще більше розповідей про нашу неймовірну країну та її мешканців.

Як і всі матеріали Ukraїner — це історії реальних людей та місць, якими вони опікуються, із діалогами та без режисури. Мандруючи країною, ми прагнемо зафіксувати її як для кожного українця, так і для всього світу. А з початком розв’язаної Росією загарбницької війни, у цієї книги з’явилась ще одна важлива мета: показати Україну такою, якою вона була до 24 лютого, зберегти її в пам’яті, щоби після перемоги відбудувати та зробити ще кращою.

Лариса Денисенко “Діти повітряних тривог”, Лариса Денисенко

Зловісні ракети — артилерія російського лихосилля — перетворили нас на дітей повітряних тривог. Укриття, втечі, бомбосховища, інші міста і країни — наша нова реальність. Але ми вбережемося, переможемо та обов’язково перетворимося на дітей
повітряних поцілунків. Тут, під однією обкладинкою, — тривожні дитячі досвіди війни та надії.

Лариса Денисенко, Олена Лондон, «Діти повітряних тривог»

“Україна. Від первісних часів до сьогодення”, Жуков Сергій та Тахтаулова Марія

Книжка розкаже про перших людей на українських землях, про поселення давніх слов’ян, про князів, козаків… і так аж до президентів. У цій мандрівці читачі дізнаються про знакові місця, культурну спадщину та досягнення українців у різних галузях. Кожен факт підкріплюють ілюстрації, що оживлюють події і полегшують сприймання інформації. Це книжка, з якою дитині сподобається вивчати історію!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору