Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Ворог намагався посадити пташку, але вона повернулась додому”, — розповідь добровольця з Калуша на фронті

Калушанин Влад Німак зараз перебуває на фронті, у ролі аеророзвідника в складі добровольчого батальйону УДА та разом з командиром бойового екіпажу поділився з нами вражаючою історією, як ледь не втратили дрон під час бойового завдання.

Розповідає Інформатор.

Раніше ми спілкувались з Владом чому він вирішив піти в добробат, його мотивацію та атмосферу війни. Інтерв‘ю можете послухати та почитати ТУТ.

Ми регулярно підтримуємо з ним зв‘язок, і цього разу він розповів нам вражаючу історію повернення дрона з під ворожих радіоатак. Декілька днів тому під час робочого виїзду одного з екіпажу ворог намагався посадити дрон антидроновою рушницею, але йому не вдалось це зробити.

“На кілька хвилин ми втратили контроль над керуванням, але дрон, сівши в полі, самостійно зловив супутники і взлетів”, — розповідає Влад.

Це сталось завдяки хорошому збігу обставин та оперативній роботі команди. Деталями випадку з нами також ділиться Марічка, командир екіпажу:

“За вбудованою функцією, при втраті зв‘язку активується “Landing”, тобто примусова посадка”.

Тому дрон самостійно пішов на посадку, на той момент в оператора був відсутній зв’язок з ним. Але за пару секунд до посадки він вийшов з поля дії рушниці, зловив супутники та відновив зв‘язок з “гніздом”.

“В якийсь момент у нас з‘явилось зображення, ми одразу відновили керування і повернули його додому”, — ділиться Марічка.

Проаналізувавши згодом ситуацію Влад та Марічка діляться, що у цьому випадку пощастило, що оператор рушниці втратив пташку з поля зору. Додають, що коли людина з рушницею чітко бачить дрон, то повернути його назад вже неможливо.

Найцікавіше в цій історії те, що відеозйомку дрон продовжував весь час, навіть тоді коли екіпаж не бачив де він та що з ним відбувається.

“Уявіть наші відчуття, коли ми серед робочих відео з корегування та розвідки натрапили на ось цей кусок”, — додає Влад Німак.

 

Зараз доброволець проводить збір на автівку для батальйону, що допоможе краще виконувати бойові виїзди екіпажу.

”Автівки на фронті це розхідний матеріал, що часто ламається та потрапляє в аварії. Тому зараз стоїть потреба у придбанні нової”, — зазначає Влад.

Підтримати збір калушанина можете за цим посиланням.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору