Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Спеціалісти з надання першої допомоги провели заняття для СУМівців

Нещодавно до КМО “Спілка української молоді в Україні” завітали студенти-старшокурсники Івано-Франківського національного медичного університету із заняттям-тренінгом з домедичної допомоги.

Розповідає Інформатор.

Це вже не перший візит у СУМ для одного з лекторів — Андрія Тимківа. Раніше, ще на початку війни він проводив розгорнутий захід для тієї ж аудиторії, а також для інших калуських організацій.

Цього разу він та його напарниці Діана Шкварок і Оксана Чайківська акцентували увагу на алгоритмі “CABCDE”, що є класичним протоколом тактичної медицини в НАТО:

С — Катастрофічна кровотеча;

— Дихальні шляхи;

— Дихання;

— Циркуляція;

— Оцінка свідомості;

— Обігрів і транспортування.

Лектори розповіли та продемонстрували на практиці методи зупинки кровотечі різних складностей у бойових умовах, показали, як накладати джгут, тампонувати рану, вирішувати ситуації з пораненням черевної порожнини тощо. Говорячи 2-3 пункт, спеціалісти поділились техніками оцінки стану дихальних шляхів та підходами до їхнього очищення без травмування потерпілого. В останній частині тренінгу інструктори звернули увагу на способи домедичної роботи над роботою серця та циркуляції крові в організмі пораненого, його обігрівання і транспортування на випадок неможливості виклику швидкої допомоги.

Також Андрій, Діана та Оксана відповіли на чисельні запитання СУМівців. Калуських волонтерів цікавило, які дії домедичної допомоги варто здійснювати при епілепсії, опіках, втопленні, дитячих травм (зокрема потрапляння дрібного предмета у дихальні шляхи) та ін. Майбутні медики із задоволенням розгорнуто відповіли на усі питання, а ще — окремим пунктом наголосили на потребі в обережному поводженні з ліками, та використовувати лиш ті лікувальні засоби, які є у пораненого.

“Все пройшло чудово, у нас залишились позитивні враження від аудиторії. Люди справді були зацікавлені у навчанні та задавали багато запитань по темі. У проведенні таких занять дуже важлива регулярність, тому що алгоритми надання домедичної допомоги потрібно постійно повторювати і доводити до автоматизму, щоб в екстреній ситуації діяти чітко і швидко. А після вчорашнього заняття у нас з’явилась додаткова мотивація і бажання проводити час від часу такі тренінги знову”, — поділився своїми враженнями Андрій Тимків.

СУМівці подякували лекторами за їхню працю, оскільки були раді актуалізувати та покращити свої знання з домедичної допомоги.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору