Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Рожнятівський медик розповідає про те, чи є безпечними енергетичні напої для людини?

Наразі енергетики набирають велику популярність серед молоді й студентів, також дуже часто їх вживають військові. Чи є безпесним для людського організму щоденне вживання цих напоїв?

Розповідає Інформатор, посилаючись на Рожнятівський відділ ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ”.

Енергетичні напої, призначені начебто бадьорити наш організм, але насправді вони не дають енергії, а навпаки, висмоктують її з людини, використовуючи внутрішній резерв організму. Тобто сам напій жодної енергії не містить, а тільки допомагає використати нашу власну. Виснаживши свої власні ресурси, доводиться розплачуватися згодом втомою, безсонням, дратівливістю і депресією.

Ці напої офіційно заборонені у Франції, Данії та Норвегії. У цих країнах їх можна знайти тільки в аптеках, тому що вони вважаються ліками й дози їх приймання дуже суворі.

У складі енергетиків присутній цілий ряд речовин, що тонізують, які можуть змінюватися залежно від різновиду напою і від виробника. Найчастіше до складу цих напоїв входять кофеїн і стимулятори у вигляді теофіліну і теоброміну. Одна банка енергетику рівнозначна одноразово завареній та випитій 200-грамовій пачці міцної кави. Також, не менш важливим є те, що систематичне вживання енергетичних напоїв може викликати залежність. Без них людина почуває себе виснаженою, млявою і шукає засіб для зняття такого стану.

Часте вживання енергетиків може призвести до:

  • Діабету другого типу: кофеїн знижує чутливість до інсуліну, а цукор енергетиків підвищує рівень глюкози в крові. В одній баночці — 28 грамів цукру, а денна норма споживання доданих цукрів — до 50 грамів, а краще — до 30;
  • Гіпертензії, підвищеному серцебиттю, нудоті та навіть конвульсії через передозування кофеїну;
  • Викиднів на пізньому терміні вагітності, мертвонародження чи народження дітей із низькою вагою;
  • Пошкодження зубів;
  • Порушення роботи серцево-судинної та нервової систем;
  • Ожиріння;
  • Агресивної поведінки;
  • Поєднання енергетиків і спорту збільшує ризик черепно-мозкових травм;
  • Серйозні отруєння через неякісні смакові добавки.

Жодним чином не можна поєднувати алкоголь та енергетичні напої. Така суміш може призвести до смерті. Їх вживання разом з алкоголем впливає на роботу мозку, так само як і кокаїн, до таких висновків прийшли вчені американського університету Пердью.

Особливу небезпеку енергетики становлять для підлітків. Якщо постійно пити енергетики, то після вживання енерготоні у дітей та підлітків може розвинутися раннє недоумство, виснажується печінка, у підшлунковій залозі можуть з‘являтися ракові клітини. Таурин, що міститься у двох банках енергетиків, майже у 500 разів перевищує допустиму для людини норму цієї речовини.

Медик зазначає, що варто пам’ятати природні енергети: мед, журавлина, брусниця. Всі ці продукти містять вітамін С, калій, глюкозу, тому чудово відновлюють сили. Можна також робити відвари з кореня петрушки та їсти щодня горіхи.

“Від таких енергетиків будуть і сили, і здоров’я. Тому для бадьорості краще випити чашку чаю чи запашної кави. А за енергію, яку обіцяють виробники енергетичних напоїв, доведеться платити дуже дорого – власним здоров’ям. Так що подумайте, чи варте воно цього”, — ділиться фельдшер санітарного відділення епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору