Інформатор Калуш

ТРЕШ

На Калущині виявили воду з високим вмістом нітратів

На Прикарпатті спеціалісти територіальних філій ДУ “Івано-Франківський ОЛЦ МОЗ України” обстежили 608 індивідуальних колодязів, вода з яких використовується для споживання дітей з групи ризику.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Вміст нітратів виявлено у 55 пробах, що становить 5,9%. Найбільша кількість перевищень за вмістом нітратів реєструється в Долинському, Рожнятівському, Рогатинському, Надвірнянському та Коломийському відділах.

Також було обстежено 119 громадських колодязів, досліджено 69 проб води за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками, 22 проби води не відповідали “Гігієнічним вимогам до питної води, призначеної для споживання людиною”, перевищення за вмістом нітратів виявлено в одній пробі з Долинського району.

За бактеріологічними показниками досліджено 34 проби води з громадських криниць, з них 20 не відповідали показникам епідемічної безпеки — Долина, КалушКоломия, Надвірна.

Повідомляють, що при виявленні нестандартних результатів дослідження води за вмістом нітратів надсилаються рекомендаційні листи власникам колодязів, сільським головам та сімейним лікарям лікарської амбулаторії або завідувачу ФАПу.

Епідеміологи нагадують: водно-нітратна метгемоглобінемія зумовлена токсичною дією нітратів, які викликають кисневе голодування тканин (гіпоксію), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також пригнічення активності ферментних систем, які беруть участь у процесах тканинного дихання.

Групу підвищеного ризику становлять діти до 3 років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з нецентралізованих джерел водопостачання.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору