Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Потрапити за ґрати через участь в провокації “ПВК “Редан””

Нещодавно у соцмережах активно ширилась інформація про нову субкультуру “Редан”, яка мала на меті влаштовувати масові сутички та бійки. Яке покарання чекає на учасників та організаторів таких заворушень?

Повідомляє Інформатор, посилаючись на Калуський й міськрайонний суд.

Правоохоронці кваліфікують дії представників, як такі, що спрямовані на дестабілізацію внутрішньої ситуації в Україні.

“Працівники поліції оперативно спрацювали та запобігли негативним проявам такої поведінки та скоєнням кримінальних правопорушень. На сьогодні активність цього руху спала”, — діляться в пресслужбі суду

Суддя-спікер Володимир Онушканич в інтервʼю Олегу Ониськіву розповів, як кваліфікують дані дії за статтями кримінального кодексу, які можуть порушуватись за масові бійки та заворушення.

“Верховною Радою України 5 квітня 2001 року прийнято нормативний акт під назвою Кримінальний кодекс України. Це основний кримінальний закон, котрий визначає, які суспільно небезпечні діяння вважаються кримінальним правопорушенням і яке покарання повинна понести людина за його вчинення. В цьому випадку слід звернути увагу на 12 розділ цього кодексу під назвою «Кримінальні правопорушення проти громадського порядку та моральності”.

“Серед переліку статей розділу виділяється стаття 294 «Масові заворушення». Це організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна тощо”.

Ділиться, що дана стаття містить дві частини. Перша передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від 5 до 8 років. Друга частина передбачає ті самі дії, що і перша, але якщо вони призвели до загибелі людей або до інших тяжких наслідків, то покарання суворіше – позбавлення волі на строк від 8 до 15 років.

“Безпосереднім об’єктом є громадський порядок, а масові заворушення це порушення громадського порядку натовпом, який бешкетує. Слід сказати, що організація масових заворушень та активна участь в них, не є злочином, якщо масові заворушення не супроводжуються насильством, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель або споруд”, – зазначає суддя.

Тобто організація масових заворушень та активна участь не утворюють складу злочину, якщо не має перерахованих протизаконних дій.

До відповідальності за порушення 294 статті кримінального кодексу підлягають особи, яким виповнилось 16 років. Якщо особі від 14 до 16 років, то вона підлягає до кримінальної відповідальності лише за умисне вбивство, посягання на життя, працівника правоохоронного органу, умисне тяжке тілесне ушкодження.

Також до адміністративної відповідальності притягуватимуться батьки за неналежне виконання своїх батьківських обов’язків.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору