Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Про сутичку у храмі, де служив отець Бандера | Архіви суду

Калуський міськрайонний суд оприлюднив інформацію про слідство, яке проводив слідчий суддя Калущини у 1931 році щодо сутички українців з польською шляхтою у церкві села Бережниця Шляхотська.

Розповідає Інформатор, посилаючись на Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області.

Це тоді зафіксував Галицький часопис “Діло”. У ньому розповідається, що за давніми звичаями шляхта займала першу половину церкви, а селяни іншу. Але проходили роки й у селі шляхти все меншало.

У неділю 22 лютого 1931 року під час вечірньої літургії 9 парубків-українців зайшли у церкву й стали біля шляхтичів. Вони ж сприйняли це, як образу і розпочали бійку з хлопцями. На гул вийшов отець Андрій Бандера і звернув увагу учасникам сутички про дотримання порядку в церкві та зазначив, що ніхто не може мати у храмі визначеного місця.

Далі у часописі зазначають, що хтось з натовпу закликав українців вийти з храму й у результаті в церкві залишилась тільки шляхта. Автор статті ділиться, що ця сутичка скоріш за все була запланованою провокацією тому, що перед зазначеними подіями у селі з’явився польський поліцай. Згодом відбулося донесення до староства та у газети про напад на шляхту.

Опісля розголосу, до села двічі приїздив староста та проводились ревізії у читальні та в отця, в парохіяльному уряді, шукали амуніцію, проте нічого не знайшли. 9 парубків заарештували та тримали під вартою 2 дні, однак слідчий суддя не знайшов провини українців та відпустив на волю.

У закінченні автор зазначає, що українці не вчиняли бійки, тому фактично їх провини не має.

“Виходить на пословицю про сотворіння, що то дре мішок і ще квичить”, — закінчує автор.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору