Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Тут людина знепритомніла!” — що робити якщо поряд зомліла людина? | Корисні поради

В дуже спекотні чи аномально холодні дні люди все частіше втрачають свідомість. Сюди ж можна й віднести різкий перепад температур. Згідно з опитуванням видання The Huffington Post дослідники визначили, що від 15 до 39% людей переживали втрату свідомості хоча б раз у житті. Головною причиною втрати свідомості зазвичай стає поганий прилив крові до мозку. Як правило, непритомність не має негативних наслідків для здоров’я людини – констатують лікарі.

Інформатор зібрав поради, як визначити причини непритомності й усунути їх. А також, що робити, якшо поряд з вами хтось зомлів.

Зомління, як ми знаємо, це тимчасова втрата свідомості, внаслідок зниження мозкової перфузії. Воно має раптовий початок, минає зазвичай самостійно та швидко (приблизно за 20 секунд). Пресинкопальний стан — це стан, при якому хворий відчуває, що зараз відбудеться втрата свідомості, але вона може не настати (симптоми як перед втратою свідомості).

  • Однією з причини може стати зневоднення.

Недостатність води зменшує обсяг крові в організмі. Скорочення її обсягу крові призводить до зниження артеріального тиску. Кров не потрапляє до мозку, й людина непритомніє.

Алкоголь сприяє ще більшому зневодненню, тому лікарі радять не вживати його у спекотну пору.

  • Ще одна причина — довге стояння

Коли людина довго стоїть, крові застоюється в ногах і не потрапляє до мозку. Один зі способів уникнути цього – ворушити пальцями ніг, вважає доктор Річард Ніколас з Університету Арканзасу. Потрібно просто згинати та розгинати їх. Але не надто активно, це теж може спричини зомління

  • Вигляд крові (або чогось іншого, що лякає)

Багатьом людям достатньо побачити одну краплю крові, щоб знепритомніти. Це трапляється через шок спричинений фобією шок. Дослідники вважають, що втрата свідомості при вигляді крові насправді є еволюційною перевагою людини.

Нашим предкам було легко прикидатися мертвими під час битв і воєн. Непритомність рятувала їм життя.

  • Виснаженість 

Унаслідок хронічної втоми, недосипання й перенавантаження нервової системи можлива травматична втрата свідомості.

Щоб уникати перевтоми, лікарі радять сповільнити темп життя, більше спати й регулярно проводити час на свіжому повітрі.

  • Або ж у вас щось дійсно серйозне

Знепритомніти можна від судом, низького рівня цукру в крові, хронічно низького кров’яного тиску або порушень ритму серцебиття.

У таких випадках втрата свідомості – це лише один із симптомів більш серйозного захворювання, коли знадобиться діагностика й лікування.

То що ж робити, якщо поряд з вами людина втратила свідомість:

  • обережно допоможіть людині зайняти горизонтальне положення;
  • припідніміть їй ноги, поклавши під гомілки стілець/сумку/речі;
  • розстебніть стискуючий одяг;
  • забезпечте доступ свіжого повітря – відкрийте вікна/двері у приміщенні.Якщо людина не приходить до тями протягом 3-5 хвилин, викличте 103,
  • при цьому людину необхідно перевернути на бік у відновне положення.

Не потрібно: бити по щоках, обливати водою, підносити нашатирний спирт або іншими методами приводити людину до тями! Ці методи недоцільні й можуть нашкодити людині.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору