Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Випив, не сідай за кермо!” — у Верховній Раді з’явився законопроєкт про відповідальність водіїв

Нещодавно у Верховній раді було зареєстровано законопроєкт №9076, який передбачає посилення відповідальності для тих, хто сів за кермо напідпитку. Його завдання посилити відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного (чи подібних станів) сп’яніння. Зміни автори ініціативи пропонують внести у статтю 130 Адмінкодексу.

Розповідає Інформатор з посиланням на проєкт закону №9076

Автори документа пояснюють важливість перегляду штрафів, які набули чинності 17 березня 2021 року, тим, що протягом 2022 року внаслідок ДТП, які сталися з вини нетверезих водіїв загинула 91 людина, а 1031 була травмована. Також додатковою користю, як зазначено у пояснювальній записці до проєкту, буде передача конфіскованих у порушників авто на потреби ЗСУ.

Пропозиція народних депутатів виглядає наступним чином (зміни виділені червоним кольором на світлині):

Тобто, якщо водія “спіймали” у стані алкогольно (чи іншого) сп’яніння — передбачено вилучення водійських прав строком на рік і штраф  у розмірі 17 000 грн. Тут без змін. Проте, вже з другого, тобто за повторне протягом року порушення, яке підпадає під кваліфікацію “сто тридцятої”, замість можливого (за рішенням суду) оплатного вилучення автомобіля передбачена обов’язкова його конфіскація (якщо ТЗ перебуває у власності порушника). Також пропонується збільшити вилучення прав на строк від 3 до 5 років. Третя спроба сісти за кермо напідпитку, зафіксована поліцією, за задумом авторів ініціативи, має обійтися порушнику не в 51, а в 68 тисяч гривень, усе ж інше – без змін. Також без правок залишена частина 130 статті КУпАП котра стосується вживання водієм алкоголю після ДТП чи зупинення поліцейським до проведення медогляду.

До слова, як відомо, протягом 2022 року поліція склала 134 520 протоколів за статтею 130 КУпАП.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору