Інформатор Калуш

ВЛАДА

“Дякуємо, Щегель” — Мінкульт відреагував посиленням заборони виїзду за кордон для митців

Нещодавно інтернет підірвало відео де відомий одіозний журналіст Роман Скрипін взяв інтерв’ю в не менш одіозного стендапера-коміка Андрія Щегеля. Тоді артист признався, що перебуває за кордоном і не планує найближчим часом повертатися, а також про те, що ухиляється від повісток про мобілізацію. За його словами, перетнути кордон йому допоміг дозвіл Мінкультури, який він отримав як діяч культури. Мінкульт відреагував на це категорично.

Розповідає Інформатор, посилаючись на Interfax-Україна.

Вчора, 14 березня, в ефірі національного телемарафону, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що тепер культурні діячі для виїзду за кордон повинні будуть підтверджувати: наявність військового обліку в організації, контракти, а після повернення — звіт.

“Ми розробили зміни до порядку виїзду артистів, митців, журналістів, де є кілька ключових моментів”, – сказав він.

Зокрема, за словами міністра, ця категорія громадян має подавати підтвердження, що в їхніх організаціях ведеться військовий облік; надати контракти, які підтверджують мету виїзду. Опісля, вони повинні надати звіт, як і в разі дипломатичних візитів.

Також у Мінкульті заявили, що ініціюють посилення порядку отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку, а також посилення відповідальності за порушення правил виїзду та повернення в Україну.

Багато музикантів фактично відразу негативно відреагували на таке рішення Міністерства культури. Серед них і письменники Сергій Жадан й Ірина Цілик, і такі гурти як Tik Tu та KAZKA. За їхніми словами посилення підходів для відповідальних представників культурної спільноти може призвести до серйозного ускладнення презентації України на різноманітних світових платформах та збору коштів для Збройних сил України.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору