Інформатор Калуш

ТРЕШ

Що не так з відреставрованим пам’ятником Шухевичу?

Нещодавно управління культури національностей та релігій міста Калуш спільно з КП “Калушавтодор” виконали реставрацію монумента. З цього приводу з обуреннями висловився автор роботи, написавши у соцмережах, що так ні в якому разі не можна було робити.

Розповідає Інформатор.

Полірування пам’ятника призвело до того, що стерлась патина — спеціальний верхній шар, який зазвичай наносять на даного типу роботи. Після відливки пам’ятники з бронзи мають чистий, блискучий вигляд. Готовим до встановлення на постійне місце монумент є тільки тоді, коли його за допомогою спеціальних хімічних процесів наносять шар патини.

Відполірувавши, працівники “Калушавтодор” стерли даний шар і тепер Шухевич блищить.

“Зараз він блищить, хтось думає що це краса, дорого. Насправді його природній вигляд не є таким”, — ділиться з нами автор монумента, Ігор Семак.

Також ділиться, що працівники не повністю стерли все покриття патини.

“Мені цікаво чому вони Шевченка так не почистили?”, — додає пан Ігор.

Наразі вже є сформована попередня домовленість з львівським приватним підприємством “Pikart Group”, які при настанні теплої погоди відправлять спеціалізовану бригаду, яка займається патинуванням монументів, вони наново нанесуть стерте покриття. Ігор Семак, що дане питання відновлення первинного вигляду вже узгоджене з управлінням культури національностей та релігій міста Калуш.

Наразі точних дат не називають, але редакція Інформатор Калуш стежитиме за даною ситуацію й висвітлюватиме інформацію про це.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору