Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Американські медики змогли обирати стать майбутньої дитини

80% — вірогідність спрацювання методики, яку розробили у Центрі репродуктивної медицини в Нью-Йорку.

Ділиться Інформатор, покликаючись на Plos One.

Багато пар замислюються, хто в них народиться — хлопчик чи дівчинка. Однак можливість вибрати стать майбутньої дитини може бути корисною для збереження балансу в сім’ї або уникнення розвитку у дитини спадкового захворювання, пов’язаного зі статтю.

При штучному заплідненні всі найважливіші процеси відбуваються “в пробірці”, тому медики та майбутні батьки можуть вибрати, який сперматозоїд запліднить цю конкретну яйцеклітину.

“Причини вибору статі дитини можуть бути соціальними, наприклад, прагнення до сімейного балансу. Пари, які вже мають дитину або дітей однієї статі, можуть побажати мати досвід виховання дітей обох статей”, — зазначається у статті.

Новий метод сортування сперматозоїдів за вагою дозволяє відокремити клітини, що містять “жіночу” Х-хромосому від “чоловічої” Y-хромосому, що дозволяє обрати стать майбутньої дитини. Із серпня 2016 по липень 2020 року дослідники перевірили 2176 пар та визначили, що ефективність їхнього методу дорівнює приблизно 80%.

Проте дослідники попереджають, що подібні технології слід застосовувати з обережністю. Зокрема у майбутньому люди можуть отримати можливість вибирати й інші характеристики майбутньої дитини, що може призвести до дисбалансу.

“Наперекір етичним суперечкам, вираження статевих переваг щодо нащадків популярне серед пар, і не обмежується лише тими, хто проходить курс лікування безпліддя. Наш метод відбору статі не збільшує частку додаткових анеуплоїдних ембріонів. Тому його можна вважати надзвичайно безпечним, а також ефективним, недорогим і прийнятним з етичної точки зору”, — підсумовують науковці.

А як ви ставитесь до такої практики?

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору