Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Катрусин кінозал вихідного дня: Чому варто подивитися міні-серіал “Правдива терапія”

Синоптики на цей вікенд обіцяють не дуже ясну погоду, більше того, мокру. Але на те вони й вихідні, щоб зайвий раз посидіти вдома. Тож якщо ж ви поробили протягом тижня всі важливі справи, саме час дати собі відпочити й, наприклад, подивитися якийсь мінісеріал. Ми навіть обрали для вас такий, щоб розслабитися. Це — “Правдива терапія” від Apple. Вмощуйтесь зручніше.

Бо Інформатор ділиться враженнями.

Про що серіал і звідки він взявся?

У жовтні далекого 2021 року американським стрімінговим сервісом Apple TV+ було оголошено про те, що вони замовили сценаристам серіал із десяти серій, у якому з головну роль зіграє Джейсон Сігел, багатьом відомий за роллю Маршалла Еріксена в серіалі “Як я зустрів вашу маму”. На щастя, цю ідею не спіткало забуття і вже за рік до серіалу приєднався не тільки продюсер та режисер, але й голівудська зірка першого ешелону — легендарний Гаррісон Форд. Так-так, той що Ган Соло й Індіана Джонс в одному флаконі. “Що забула така велика зірка в якомусь серіальчику?” запитаєте ви, а ми відповімо, але трошки пізніше.

Так от, вже у квітні минулого року розпочались зйомки цього мінішедевру, а прем’єра на стрімінгу Apple TV+ відбулася 27 січня цього року. А після виходу останньої серії кілька днів тому, режисери “Правдивої терапії” заявили про продовження серіалу на другий сезон.

У синопсисі до серіалу творці діляться з нами:

“Головний герой Джиммі насилу переживає загибель коханої дружини. Чоловік змушений продовжувати жити так, як він жив завжди. Він повинен залишатися хорошим батьком, найкращим другом і при цьому не забувати про свою професійну приналежність: все ж таки Джиммі рятує життя, будучи лікарем. Чоловік вирішує, що непогано було б змінити підхід до спілкування з людьми, щоби не створювати зайвих проблем. Він збирається використати цілковиту чесність стосовно тих, кого знає і навіть тих, хто йому здається чужим. Чи зможе він таким чином допомогти всім, хто навколо нього? Чи повернеться він до нормального життя?”.

Цікаво! Але трошки заплутано. Ви б, мабуть, прочитавши такий опис навряд чи стали його дивитися.

Але от чому варто!

Бо, по-перше, тут назва відповідає дійсності. Але не оригінальна, а адаптований переклад. “Правдива терапія” в цьому випадку ідеально лягає на сюжет всього серіалу. По-друге, щойно згаданий сюжет. Він легкий та не нав’язливий, хоч і з “повісточками” (тут всіх вдосталь — і старих, і молодих, і азіатів, і темношкірих і звісно ж геїв). Вони тут, на відміну від останніх римейків багатьох культових фільмів доречні. По-третє, тут підіймаються дійсно важливі суспільні теми — втрати близьких, переживання горя, вихід з кризи, налагодження стосунків між поколіннями, а найголовніше — прийняття себе. І по-четверте — тут шикарні актори.

А тепер увага, висока ймовірність, що зараз будуть спойлери…

Автори серіалу знайомлять нас з Джиммі (Джейсон Сігел). Він психотерапевт у Центрі когнітивно-поведінкової терапії, якою керує його наставник Пол (Гаррісон Форд). У Джиммі криза і траур. Майже рік тому він втратив дружину, він оплакує її та надто жаліє себе, повністю забувши про їхню доньку-підлітка Еліс, яка, до речі, також переживає втрату. Ночами після роботи Джиммі голосно слухає музику біля басейну, вживає таблетки й запиває їх алкоголем. І якби не їхня сусідка Ліз, то хто зна де б була Еліс. На роботі у Джиммі все також кепсько — його пацієнти останнім часом не тільки не розвиваються в процесі терапії, але й починають його бісити (дужеееее професійно). Одного ранку наш головний герой вирішує, що настав час покласти край всій цій вакханалії й почати знову ЖИТИ.

Це один з переломних моментів в серіалі з кількох причин:

  1. Він показує, що у лікарів, особливо такого типу, також є життя, є свої проблеми й болі, вони також люди й інколи їм також не сила все контролювати.
  2. Він показує, що завжди можна взяти себе в руки й почати все з чистого листа, навіть якщо думаєш, що все абсолютно прос**в.

Благо, що Джиммі має на роботі шалену підтримку в обличчі близької подруги Габі та свого наставника Пола. Але на початку серіалу і в них вистачає своїх проблем. Наприклад у Пола діагностували хворобу Паркінсона, а це фактично крах його професійній діяльності.

В той же час, Джиммі вирішує випробувати нову методику на своїх пацієнтах — замість корегувати їх, непомітно підштовхувати до змін, він рубає їм правду-матку. Неетично? Так! Дієво? Ну тут ви повинні подивитися серіал.

** спойлери покидають чат **

Наше суб’єктивне враження:

Фішка серіалу в тому, що його можна передивитися буквально за день, весь сюжет розкривається трошки більше ніж за три години. Але і цього достатньо, щоб полюбити героїв серіалу й з нетерпінням чекати нового сезону.

Головний актор серіалу Джейсон Сігел показує в цьому серіалі нову висоту своєї акторської майстерності. Він з відвертого егоїста, який зовсім забув про свою доньку, відгородився від друзів й напартачив на роботі, виростає у нову людину. Навіть не так, не виростає, а перероджується. І що важливо — весь спектр його метаморфоз добре простежується протягом усіх 10 серій.

Ще один, головний актор, який тут на своєму місці — містер Форд. Він тут і наставник Джиммі, і друг-старигань для доньки Джиммі й відверто ще той мудак, бо свого часу проміняв спілкування з рідною донькою на кар’єру. Але і він виростає над собою і з черствого буркотуна перетворюється в… самі побачите в кого. Єдине, що хочеться додати — є відчуття, що Гаррісон тут відверто відпочиває, він кайфує, від нього віє неймовірною легкістю, попри те, що роль доволі драматична.

Зрештою, всі герої тут виростають над собою. Кожного з них наздоганяє своя правдива терапія. І це прекрасно.

Не пошкодуйте кілька годин вашого часу і…

Приємного перегляду 😉

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору