Інформатор Калуш

ВЛАДА

В Україні нарешті заборонили російську символіку

Минулого тижня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, що сприяє позбавленню української ідентичности всього російського.

Розповідає Інформатор, покликаючись на Український інститут національної пам’яті.

Законопроєкт 7253 після другого читання отримав назву “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”. Згідно з ним визначаються правові засади очищення публічного простору України від символів російської імперської політики.

Передусім документ засуджує пропаганду російської імперської політики, а себто:

  • публічну глорифікацію або виправдання російської імперської політики;
  • публічне використання продукції, що містить символіку російської імперської політики (крім передбачених законом винятків, які в основному стосуються документів, наукового обігу, архівів, колекцій та музейних просторів, а також поховань на кладовищах);
  • публічне заперечення злочинів проти українського народу.

Також закон забороняє розміщення символіки російської імперської політики у публічному просторі (поза окресленими винятками) та присвоєння назв, що “глорифікують, увічнюють, пропагують або містять символіку російської імперської політики”. Вилучення з публічного простору цих символів покладається на органи місцевого самоврядування. Винятком є памʼятники, внесені до Державного реєстру нерухомих памʼяток. Усі спірні питання повинна вирішувати експертна комісія при Українському інституті національної пам’яті, яка надаватиме фахові висновки.

Важливо, що документ надає визнання на законодавчому рівні таким поняттям, як “поневолені народи російської федерації” та “українофобія”.

“Українофобією вважаються «дискримінаційні дії, публічно висловлені заклики, у тому числі в медіа, у літературних та мистецьких творах, що заперечують суб’єктність Української держави, української нації, боротьбу проти підкорення, експлуатації, асиміляції Українського народу, а також правомірність захисту політичних, економічних, культурних прав Українського народу, розвитку української національної державності, науки, культури, зневажають питомі етнокультурні ознаки українців, ігнорують українську мову та культуру”, — зазначають в Інституті.

Цікаво, що законопроєкт набував поступової популярності з плином російсько-української війни, коли українці всеціло почали усвідомлювати природу російського імперіалізму. Паралельно з цим на росії також пройшли радикальні зрушення, проте у протилежну сторону. Наприклад доволі помітна популяризація особи фелікса дзержинського, творця НК, яке пізніше трансформується у НКВС, а ще — йосифа сталіна, що, втім, було поступовим процесом протягом останніх кількох років. Пам’ятаймо, що химерна суміш російського імперіалізму та “радянської рефлексії” є вкрай небезпечним, хворим явищем, проти якого активно бореться українська нація, формуючи національну пам’ять.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору