Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Німий крик” — рослини верещать від дискомфорту

Чи знаєте ви, як гай шумить? А чи знаєте, як кричить? Ізраїльські дослідники от знають!

Ділиться новими науковими звершеннями Інформатор, покликаючись на New York Post.

Вчені з Ізраїльського університету в Тель-Авіві виявили, що рослини, котрі піддаються стресу або спразі, видають звуки, які не може вловити людське вухо. Дослідникам таке відкриття здалось вкрай цікавим, тож вони пішли далі та створили моделі машинного навчання, щоб визначати стан рослин та причини їхнього “невдоволення”.

Експеримент виглядав наступним чином: рослини помістили в окремі акустичні коробки, перед тим деякі з них позбавили поливу, кільком підрізали стебла, а інші — залишили без змін.

“Наш намір полягав у тому, щоб перевірити, чи видають рослини звуки, і чи на ці звуки якимось чином впливає стан рослини. Наші записи показали, що рослини в нашому експерименті випромінювали звуки на частотах 40-80 кілогерц”, — розповів співавтор дослідження Лайнах Хадані.

Результати показали, що рослини без стресу зазвичай видавали менше одного звуку на годину, тоді як рослини, що були зневоднені та пошкоджені, виробляли десятки звуків щогодини.

Візуалізація експерименту

Наразі вчені роздумують над можливістю інтерпретування “мову” рослин та застосування її у майбутніх дослідження. Однак дослідники-експерти по взаємодії рослин з травоїдними тваринами ставляться до результатів більш скептично.

“Однак це не слід інтерпретувати як доказ того, що рослини активно спілкуються, видаючи звуки, — зазначив професор Річард Карбан.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору