Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Найскладнішим було вмовити себе” — інтерв’ю про культуру бігу з Всеволодом Севастьяновим

Хоч сьогодні й не Міжнародний день бігу (його ми будемо святкувати 7 червня), але на вулиці весна, та ще й понеділок. А це означає, що можна почати займатися самовдосконаленням прямо зараз. Наприклад, бігати. Що правда, це треба вміти, бо просто взяти й побігти — це вірогідно нашкодити своєму організму. І ось, нам випала нагода поспілкуватися з Всеволодом Севастьяновим, автор бігового проєкту #CreativeRunDvizh, рекордсменом України (найбільша колекція бігових GPS-малюнків) та популяризатором бігу.

Інформатор розпитав Всеволода з чого варто починати, на що звертати увагу та як собі не нашкодити.

Привіт, Всеволоде, розкажи з чого почалась твоя пристрасть до бігу?

Все почалося у 18-му році, коли разом з дружиною вирішили схуднути, перейти на здорове харчування та напрацювати правильні звички їжа/спорт. Тоді до правильного раціону додали ранкові тренування вдома та біг, який вже потім переріс у захоплення. Тоді він був лише як частина процесу на шляху до мети. А далі перші бігові старти, нові знайомства й ось вже втягнувся азартом, драйвом та ком’юніті.

Як вважаєш, на якому етапі зараз Україна в плані культури бігу?

До початку широкомасштабного вторгнення росії, в Україні проходило безліч різноманітних бігових стартів — офлайн та онлайн (формат, який виник під час Covid). Сьогодні ж крім спортивної складової та бігового драйву, додалася ще волонтерська частина. Бігова спільнота продовжує акумулювати своє захоплення у допомогу армії та привертає увагу до нагальних потреб та зборів. Варто відзначити, що культура бігу стала більш ширшою та змістовнішою у своєму розумінні. Радію, що вже повертаються офлайнові старти й це неймовірно круто! Ці емоції важко передати словами, це варто відчути.

Що для тебе було найскладнішим відколи почав бігати?

Найскладнішим було вмовити себе виходити на щоденні невеликі пробіжки у 2 км (тоді була зима і купа снігу, тому ще й це). В той момент мені дуже допомогла дружина, з якою ходили разом на тренування та бігла поруч. Зараз вмовляння теж присутні, але в меншому обсязі. Без цього ніяк) Тут важливо розуміти для чого тобі біг і яка проміжна та кінцева мета, тоді набагато простіше шукати мотивацію і виходити на пробіжки.

Розкажи про свій біговий проєкт.

Ідея бігового проєкту #CreativeRunDvizh прийшла після того, як побачив маршрут американського бігуна, який пробіг портрет Фріди Кало вулицями Сан-Франциско. Тоді сам вирішив спробувати свою фантазію на бігових маршрутах. Завдяки підтримці родини та друзів натхнення не спадає, та завжди є куди рости та вигадувати нове. Наразі вже майже 60 унікальних маршрутів і декілька ідей вже в роботі. Думаю, що скоро всі їх побачать.

Дуже крута штука з біговими GPS малюнками. Розкажи який твій улюблений з тих які пробігав і який найважчий?

Всі маршрути особливі по своєму, але є ті, які були найцікавіші, на мою думку. Це деталізований “слон” на столичних Русанівці/Березняках, “смайлик” в парку “Муромець”з яким встановив рекорд України, проєкт #біжуукраїнською, я ж пробіг всі 33 літери української абетки та “собака” на Позняках/Осокорках, який став напівмарафонською дистанцією. Маршрут “собаки” реалізував в колаборації з UAnimals, де ми збираємо гроші на допомогу кінологічному загону “Антарєс”. Мотивує ще й те, що багато хто пише з проханням поділитися маршрутом, щоб самим пробігти/проїхати на згадку.

Розкажи з чого варто починати людині, яка ніколи не бігала. Що треба з екіпіровки? 

Найголовніше дивитися на стан свого здоров’я і чи немає протипоказань. Краще за все спочатку сходити до лікаря і зробити своєрідний чекап організму, щоб розуміти в якому стані зараз знаходиться організм. Далі початківцям краще знайти біговий клуб, долучитися до нього та регулярно ходити на тренування. Це дозволить відтренувати правильну техніку бігу та знайти додаткову мотивацію. Самому це робити набагато складніше. З екіпіруванням все простіше. Придбати набір спеціального, пройти тест на біговій доріжці, щоб визначити пронацію стопи та підібрати відповідні кросівки. Це дуже важливо, тому краще взяти дорожче взуття, але бути спокійним за власне здоров’я. Як додатковий челендж — ставте невеликі цілі (наприклад, місяць бігу) і як приз (нові кросівки або футболка).

Наскільки нормально чоловіку бігати тільки у тайтсах без спідньої білизна? Часто з боку суспільства спостерігається несприйняття цього або засудження.

Найголовніше треба розуміти навіщо вони потрібні і як правильно їх носити. Єдиної норми немає. Тому якщо зручно без спідньої білизни, просто одягніть на верх шорти й буде універсальний екіп. Це частина бігового гардеробу, тому як до цього ставитися питання індивідуальне.

Як підготуватись до першого забігу на довгу дистанцію? (10-20 км)

Довга дистанція — довгий процес підготовки. Найкраще до таких дистанцій готуватися з тренером у клубі, а також виконувати домашнє завдання. Дистанція потребує великої витривалості та сил, тому за один місяць набрати форму не вийде, якщо до того не бігали. Регулярні тренування, режим відновлення, харчування та мотивація дадуть очікуваний результат і омріяні бігові кілометри. І обов’язково зареєструватися на біговий старт, це дозволить тримати мотивацію на потрібному рівні.

Чи вживаєш якесь спеціальне харчування, або добавки для кращого відновлення?

Особисто я додатково не вживаю спеціальне харчування, просто слідкую за основним раціоном. Збалансоване харчування — основа основ для організму. Більше білків, вуглеводів та жирів у допустимій пропорції. Але краще обговорити дане питання з гастроентерологом і спеціалістами з подібного харчування. Вони вже підкажуть що і як краще їсти для підтримки здоров’я та відновлення, бо кожен організм індивідуальний і можуть бути певні особливості.

Біг це тільки про спорт?

Для мене точно ні. Біг це про психологічне відновлення, мотивацію, час на роздуми та підтримку фізичного здоров’я. А також можливість привернути увагу інших до важливих тем та зборів, щоб пришвидшити нашу перемогу.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору