Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Що святкуємо сьогодні, 3 квітня?

День дитячої йоги, мобільного телефону та кавомолки — ми підготували для вас добірку найцікавіших та актуальних свят, які відзначаються цього дня в Україні та світі.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Інформатор Коломия.

Наразі минає 403 день, як наші захисники протистоять окупантам. До Нового року залишилось, якихось там, 276 днів, а іменини сьогодні святкують: Антон, Бенедикт, Афанасій, Хома, Яків, Кирило, Филимон, Федір.

День дитячої йоги

Свято започаткували у 2016 році з метою популяризувати дане заняття серед дітей та підвищити поінформованість суспільства щодо позитивного впливу йоги на дитячий організм.

День народження мобільного телефона

Саме сьогодні, рівно 50 років тому, Мартін Купер у 1973 році презентував перший у світі мобільний телефон та здійснив ним перший в історії дзвінок. До слова: винахідник є сином українських емігрантів у США.

День народження кавомолки

Також 194 роки тому, у 1829 році, у світі запатентували ручну кавомолку. Джеймс Каррінгтон виготовив пристрій, який набагато спрощує перемелювання кавових зерен та прискорює процес приготування кави.

День народження штрих-коду

Компанія IBM, 3 квітня 1973 року презентувала революційну розробку — штрих код. Норман Джозеф Вудланд та Бернард Сільвер створили спеціальний графічний малюнок у якому зашифрована інформація, яка правильно ідентифікує товар.

День твіду

Твідом називають це фактурну еластичну тканину з вовни, яка на дотик є м’яка, але має велику вагу та ворс. Матеріал з’явився у 18 столітті в Шотландії та Ірландії. Раніше здебільшого нею активно користувались фермери, але згодом матеріалом зацікавилась аристократична спільнота. Першою хто ширше відкрила світові такий одяг стала Коко Шанель, яка і зробила його модним.

Всесвітній день водних тварин

У цей день активісти привертають увагу суспільства забутих диких тваринах, які мешкають у воді чи поблизу неї. Ними є не тільки риби, восьминоги, корали, кити та дельфіни, але й полярні ведмеді, пінгвіни, земноводні та морські птахи.

Також цього дня відбулись наступні історичні події:

  • у 1933 році — український хірург Юрій Вороний вперше у світі виконав клінічну пересадку нирки. У Херсоні 26-річній жінці пересадили орган 60-річного померлого чоловіка;
  • у 1933 році — через гору Еверест уперше перелетів літак;
  • у 1940 році — в Старобільську, Осташкові, Козельську почалися розстріли польських офіцерів із радянських таборів — так звана “Катинська трагедія”;
  • у 1973 році — заснували літературну премію імені Павла Тичини.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору