Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Де у Калуші можна стати донором крові?

Кров завжди була цінним медичним ресурсом. Тепер, коли війна не дає впевненості у безпеці завтрашнього дня, донорство крові набуло широких масштабів. А де до цього можна долучитись у Калуші?

Розповідає Інформатор.

Відділ переливання крові знаходиться у Районній лікарні на вул. Каракая, 25. Там ми зустрілись з медичними працівниками, які трохи привідкрили завісу своєї справи.

Відомо, що ситуація з балансом крові у відділі — нормальна. Наразі немає дефіциту жодної групи крові немає, а при його появі, відділ подасть клич, в тому числі до зареєстрованих донорів потрібної групи крові, або, в крайньому разі, подасть прохання в обласний центр.

“Коли почалась війна, до нас люди приходили у таких великих кількостях, що ми навіть не могли всіх взяти. Люди залишали телефони, і ми їх кликали за потреби”, — поділились працівники відділу.

Кров, що зберігається у відділі, надається тому, кому потрібно, незалежно від соціального статусу.

Особливої підготовки до здачі крові немає. Перед візитом потрібно відпочити, виспатись, людина повинна легко поснідати без молочних продуктів.

Також існує великий перелік протипоказань для донора, зокрема у людини не повинно бути хронічних захворювань, гепатиту тощо. Важливо, що люди зі свіжими татуюваннями (до пів року) також не можуть здавати кров, оскільки існує ймовірність наявності інфекції.

“У нас здавати кров безпечно. Ми проводимо всі необхідні перевірки. Це безпечно і навіть корисно. Наприклад, після захворювання на COVID, у людей піднімається рівень гемоглобіну, а здача крові відновлює його до бажаного. Серед донорів калуського відділу є навіть заслужений донор України, який здав кров понад 100 разів. Дотепер здає, чудово почувається і гарно виглядає”.

Відновлюється кров (за один прийом здається 450 мл) протягом місяця, а вже через 2 місяці можна ставати донором повторно. Цікаво, що раніше для лікарні виділялись кошти на харчові талони, аби нагодувати донорів солодким після процедури, проте наразі така практика більше не фінансується. Однак персонал обіцяє подбати про донора, якщо тому стане зле, як теплим напоєм з цукром, так і моральною підтримкою.

Прийом донорів здійснюється в понеділок та середу: о 10:00 проходить реєстрація, а з 11:00 розпочинається збір крові.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору