Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші відбулось відкриття першого шелтеру для ВПО під назвою “Теремок”

У Калуській територіальній громаді це вже другий такий, але у місті перший. Благодійникам вдалось забезпечити комфортні умови життя для 45 осіб, котрі змушені були покинути власні домівки через війну.

Ділиться Інформатор.

Розпочалось відкриття зі спільної молитви священнослужителів та усіх присутніх. Після служіння декан Калуського благочиння ПЦУ, Федір Мороз поділився цікавими думками, що буцімто “теремок” це російське слово, але воно насправді має грецьке походження. У теремках жили заможні люди, багатії.

“Ми з вами живемо у квартирах, а віддаємо теремок. Це багато про що говорить, наш обов’язок дати комфортні умови для тих хто цього потребує”, — додав отець Федір.

Шелтер забезпечений усіма необхідними умовами: нові ліжка, меблі, кухонне приладдя, на кожному поверсі окремий санвузол, 6 твердопаливних печей та інше. Поселяться туди 45 осіб, які втратили рідні домівки: матері з дітьми, люди похилого віку, одинокі та багатодітна сім’я. До створення центру долучилось безліч громадських та благодійних організацій, небайдужих осіб, а головним фінансовим партнером став фонд “Move Ukraine”. Загалом на ремонт та облаштування приміщення витратили 7 мільйонів гривень.

“Якщо рік тому стояло питання де посилити людей, то зараз як надати їм комфортні умови життя”, — розповіла менеджер проєкту, Мар’яна Думенко.

На відкритті також були присутні співзасновники фонду — Патрісія та Джон Шморгун.

“Мої батьки українці, але їм теж прийшлось виїхати через війну. Ніколи не уявляв собі, що я повернусь сюди й почну займатись такими справами. Це не шелтер не прихисток, це дім для громадян які не мають куди повертатись”

“Хочу подякувати муніципалітету міста, такої співпраці ми ще не бачили тут були не тільки слова, але й дії”, — поділився з присутніми Джон Шморгун.

Міський голова подякував благодійникам та вручив відзнаки й подарунки благодійникам та організаторам. Додатково анонсували відкриття прихистків у Калуші та Боднарові.

 

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору