Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“ВІЛ/СНІД — не вирок!” — у Калуській районній лікарні розповіли статистику й спростували міфи про вірус

Ми зовсім не таким уявляли собі 21 століття, 2023 рік й відношення суспільств до багатьох тем, які дісталися нам в спадок з минулої епохи. Багато що замовчується, багато що “не зручне”, багато що принизливе й табуйоване. Як, наприклад тема ВІЛ/СНІДу, який усі називають “чумою 21 століття”. У світі вцілому й Україні зокрема, щорічна статистика озвучує цифри, які змушують покритися холодним потом. В Калуші також є ця проблема. Але, на жаль, досі табуйована.

Інформатор вирішив розвіяти деякі найпоширеніші міфи про вірус імунодефіциту людини й розповісти, чому важливо піклуватися про своє здоров’я, а не ставити на собі тавро і прощатися з життям.

Сьогодні нам вдалося поспілкуватися з лікарями інфекційного відділу у Районній лікарні на вул. Каракая, 25 й знайти  відповіді на вищезгадані питання.

Яка статистика в Калуші зараз?

На обліку в Калуші зараз є 62 особи загалом.

А за останні три місяці в нас на первинний облік взято троє людей. Двоє з них ВПО. Ці люди раніше вже отримували терапію, тобто вони заразились не тут. Просто така послідовність обліку в нас. І одна пацієнтка з Калуського району.

Але більш розлогу статистику тут доволі важко контролювати, оскільки багато пацієнтів стоять на обліку в Івано-Франківську.

Як відбувається у Калуші тестування на ВІЛ/СНІД?

Якщо це мається на увазі коли донори здають кров, то отримується направлення від сімейного лікаря на обстеження. Тоді ми його проводимо. Це безкоштовно. Якщо у людини виявили інфекцію, то ми відразу ставимо на облік і забезпечуємо АРТ-терапією. Якщо людина хоче анонімно — без проблем. Ми щодня на роботі й людина може просто прийти й зробити.

В нас є не тільки звичайні тести, але й комплексні, які показують ще й наявність гепатитів B і С.

Ми консультуємо і при потребі видаємо довідки.

На скільки люди які приходили до вас вперше були свідомі свого статусу й розуміли всі нюанси та не були жертвами стереотипів?

Як правило, всі люди, коли мова йде про “Довіру” й обстеження на ВІЛ розгублені. Інтернет — страшна сила. Вони начитаються там багато неправдивої інформації й приходять до нас в такому стані, що нам доводиться досить довго спростовувати людям ту інформацію й “відкачувати” їх. І про те, що це не кінець соціальному життю і про те, що можна займатися сексом. Вони думають, що це кінець, що якийсь місяць і все — гробова дошка.

Насправді будь-хто б панікував дізнавшись такий діагноз. Але треба розуміти той момент, що це не є вироком. Люди з ВІЛ-статусом живуть звичайним життям, працюють на роботі, розважаються. Це не означає що мають бути якісь обмеження в суспільстві.

Той хто приходить до нас — отримує й підтримку й перевірену, правдиву інформацію.

Головне звертатися вчасно. Взагалі було б добре, якби кожна людина хоча б раз в рік проходила обстеження і слідкувала за станом свого організму. Так само як ми ходимо до терапевтів чи стоматологів. Це про заспокоєння, хоча б чисто для себе.

І ще важливий аргумент — в ранніх стадіях ВІЛ набагато легше контролювати, ніж коли організм уже вражений СНІДом.

Дуже поширений міф — що з ВІЛ/СНІДом не можна займатися сексом. Це так?

Коли люди, первинні пацієнти, які тільки починають лікування, антиретровірусну терапію, обов’язково повинні користуватися захистом. Безумовно потрібна контрацепція, тому що на початкових етапах, коли є активне вірусне навантаження, вони є переносниками тієї інфекції.

А в період коли ми робимо певні обстеження і бачимо, що вірусного навантаження немає, то це вже прирівнюється до “не заразний”. Але це не означає, що людина, яка має ВІЛ-інфекцію, не повинна захищатися й використовувати контрацептиви. Тобто, сексуальні стосунки можуть бути, мають бути, тільки це повинно бути усвідомлено.

Коли вже йде момент створення сім’ї, партнер повинен бути попереджений, що є така ситуація. В іншому разі, якщо партнер не попереджений і заразиться, то наслідок для іншого — кримінальна відповідальність.

В Калуші на щастя, випадків навмисного зараження не було. Ми з таким не зустрічалися. Хоча ходили слухи.

Люди які приймають комплексну терапію протягом кількох років можуть мати здорових дітей?

Так. Ризик захворіти дитині від віл-позитивної мами чи батьків, складає близько 30%. Тобто, коли матір вживає ліки, не пропускає їх прийом, вчасно проходить всі обстеження, то є абсолютна можливість народити здорову дитину. Звісно й дитині робляться додаткові обстеження, профілактика. Головне, відповідальність батьків щодо прийому терапії. Це важливо. В разі, якщо батьки свідомо підійшли до ситуації, то діти народжуються здорові.

Але, якщо  в силу якихось обставин батьки пропускають, то якраз існує ризик що народиться дитина з ВІЛ-статусом, це про оті 30%.

Єдиний момент — ВІЛ-інфікованій матері категорично не можна годувати дитину грудьми.

А як приймається терапія? Це якийсь комплекс ліків, який треба приймати, скажімо, раз в тиждень, чи поступово протягом тижня різні?

Зараз створили такий препарат, де достатньо однієї таблетки на день, але є пацієнти які приймають дві. Тепер не потрібно приймати цілі жмені як колись. Ця таблетка містить три компоненти, які потрібні для противірусної терапії.

Це універсально для всіх етапів розвитку ВІЛ/СНІДу?

СНІД — це вже остання стадія. В цьому випадку йдуть й різні супутні препарати, оскільки організм вже не справляється. На кінцевій стадії пацієнти вже в такому стані, що амбулаторно їх лікувати буде складно. Але до тих ускладнень після консультацій з відповідними спеціалістами ми вже можемо розрахувати й розуміти що дати людині.

Ці препарати люди повинні купувати самі чи є державне забезпечення?

Є спеціальна державна програма, яка забезпечує всіх. Людина не платить нічого.

Сподіваємось, що нам вдалося прогнати від вас паніку. 
Будьте здорові!

Остап Микитюк
Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору