Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Калуш-Калуш” — “Люксембург, Люксембург”: чому варто піти на новий український фільм в нашому місті

На цьому тижні, 13 квітня, в Калуші відбудеться всеукраїнська прем’єра унікального вітчизняного фільму — “Люксембург, Люксембург”. Режисером стрічки став Антоніо Лукіч, уже відомий за своєю попередньою роботою — комедійною драмою “Мої думки тихі” з Ірмою Вітовською в одній з головних ролей. Цього разу Лукіч обрав головними героями братів-близнюків Аміля та Раміля Насірових, учасників харківського суржикового реп-гурту Курган & Agregat. 

Чому варто піти на цей фільм — розповідає Інформатор.

З творчістю “Курган & Agregat” ми вже знайомили вас у добірці Українське багатоголосся — як суржик підкорив сучасну культуру. Тепер настав час розповісти про їхній прихований талант — акторство.

Зйомки фільму “Люксембург, Люксембург” розпочались ще перед війною — у 2021 році. Зйомки проходили у трьох містах — Лубнах (Полтавська область), Києві й звісно ж самому Люксембурзі.

За сюжетом, двоє братів-близнюків Вася і Коля вирушають у Європу на пошуки батька. Той покинув їх у дитинстві, а вже у дорослому віці брати дізналися, що батько важко захворів й зараз знаходиться в лікарні Люксембурга. І хоч один брат батька боготворив, а інший уникав, обоє вирішують, що повинні дізнатися правду про нього і закрити свої ґештальти.

“Це історія про двох хлопців, які намагаються зрозуміти, як влаштоване життя, спираючись на приклад свого батька. Один з братів вважає його за героя, а інший – намагається триматись подалі від його кримінальної фігури. Фільм вступає в боротьбу за увагу глядача з самого початку. Цей фільм про вічне, тільки не пафосно, а на слобожанському суржику”, — ділиться режисер в одному з інтерв’ю.

Закриває ґештальти й Антоніо Лукіч. “Мої думки тихі” і “Люксембург, Люксембург” складаються у своєрідну дилогію про батьків:

“Перший фільм [«Мої думки тихі»] я зняв про маму. Це тема, що боліла. Другий фільм зняв про батька, і це не менш болісна тема”, — ділиться в одному з видань режисер.

До виходу на українські екрани фільм вже встиг побувати на престижному Венеційському міжнародному 79-му кінофестивалі й зібрати там багато схвальних відгуків від знаних кінокритиків.

Хоч і офіційна прем’єра фільму в Україні призначена на 13 квітня, нещодавно, 5 квітня, відбулась прем’єра з червоною доріжкою у селищі міського типу Близнюки на Харківщині. Річ у тому, що Аміль та Раміль родом звідти й уся їхня творчість здебільшого пов’язана з цим місцем. На цьому показі вдалося зібрати 68 тисяч гривень для ЗСУ.

Під час туру творча група планує також завітати в Лубни, Полтаву, Харків, Одесу, Київ, Кам’янець-Подільський, Чернівці, Івано-Франківськ, Львів та Ужгород.

А ось і трейлер фільму “Люксембург, Люксембург”:

Цікаво ж?

Тоді не зволікайте і приходьте  у калуський кінотеатр “Час кіно” на сеанси:

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору