Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Суїцид під повним місяцем” — нові факти зі світу науки

Вчені Університету Індіани знайшли зв’язок між повним місяцем і зростанням кількості самогубств.

Розповідає Інформатор, покликаючись на Neuroscience.

Експерти проаналізували дані з офісу коронера округу Маріон в Індіані про самогубства, які мали місце у 2012-2016 роках. Їм вдалось виявити, що кількість самогубств зростала за конкретних закономірностей, а саме — під час тижня повного місяця, з 15:00 до 16:00 та у вересні. Найчастіше це стосувалось людей старше 55 років.

Науковці припускають, що така реакція ментального здоров’я на повний місяць може бути пов’язана з рівнем освітлення у нічний час.

Вплив навколишнього освітлення та біологічного годинника на самогубство потрібно вивчати більш ретельно, а також те, як люди сплять та їх вплив на світло. Зміна освітленості може вплинути на вразливих людей у ​​поєднанні з іншими факторами ризику”, — зазначив доктор медичних наук Александер Нікулеску.

Щодо періоду між 15:00 та 16:00, то Нікулеску пов’язує цей фактор зі стресовими факторами протягом дня, а також зі зменшенням освітленості. Своєю чергою настання вересня може спричинити стрес від сезонного афективного розладу.

Наступний етап для вченого — вивчити вплив екранів девайсів на підвищення суїцидальність у людей вночі, особливо молодого віку.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору