Інформатор Калуш

ТРЕШ

Калуську проповідницю “руского мира” запроторять за ґрати на 5 років

В той час, коли наша країна важко борониться від російської навали терористів, 50-річна мешканка Калуша виправдовує та визнає  росію та її агресію проти нашої держави. Звісно, за таке потрібно відповідати перед українськими законами й нести відповідальність.

Розповідає Інформатор, посилаючись на Калуський міськрайонний суд.

В понеділок, 10 квітня у Калуському суді закінчився розгляд кримінальної справи проти 50-річної мешканки Калуша за ч. 3 ст. 436-2 КК України “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників”.

Як відомо з матеріалів справи, обвинувачена у березні минулого року, а саме 17.03.2022 та 23.03.2022, в соцмережі Facebook створила два дописи, у яких виправдовувала та визнавала правомірною збройну агресію російської федерації. Також у своїх постах вона стверджувала, що російсько-українська війна це внутрішній громадянський конфлікт.

Під час допиту в суді жінка визнала, що в березні 2022 року виставляла ці дописи у соцмережі, проте вважає, що жодним чином, не виправдовувала агресію рф проти України й не підривала довіру українців до органів державної влади. Вже у квітні 2022 року вона видалила ті дописи та почала активно критикувала російську федерацію та її спецслужби. Щобільше, обвинувачена своєї вини не визнала і просила її виправдати.

Попри це письмовими та речовим доказами поданими стороною обвинувачення і безпосередньо дослідженими в судовому засіданні, суд визнав жінку винною.

“Зокрема, за результатами проведення лінгвістичних експертиз встановлено, що у наданих на дослідження матеріалах, простежується однобічність підбору інформації: автор переконує, агітує щодо доцільності збереження людських життів, збереження та врятування міст України від руйнувань, шляхом не чинення опору Російській Федерації, а саме: здатися, підняти білий прапор, бо українці мають на це право; надає вкрай негативну оцінку українській владі, вважає її злочинною, яка прагне збагачення за рахунок війни”, — зазначила пресслужба суду.

Також у матеріалах міститься виправдовування російської агресії на території України, інтерпретуючи події таким чином, що російська федерація веде військову операцію з метою демілітаризації та дебандеризації України, бо Росію не влаштовувала політика «милитаризации и национализации» президента України В.Зеленського, тому «Российская армия стала уничтожать украинскую военную технику и лидеров нацистского движения», а також, що українці спровокували РФ, бо ігнорували небезпеку, яка пов’язана з «политикой русофобии, ксенофобии и откровенного фашизма».

Під час судового розгляду поведінка обвинуваченої вказувала на відсутність каяття з її сторони, а окремі її вислови, навпаки, свідчать про негативне ставлення до української влади та народу, подальше виправдовування російської агресії, як проти України, так і інших держав. Тобто виправлення і перевиховання обвинуваченої без ізоляції від суспільства не можливе.

Врешті суд визнав вину жінки у скоєному й призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років 6 місяців без конфіскації майна.

Водночас суд вирішив стягнути 16 612,00 гривень за проведення експертиз.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору