Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Куркума, чорниця, шпинат — чим ще можна зробити оригінальні крашанки на Великдень?

Сподіваємось Паски вже у всіх готові! Хтось з вас купив, а хтось сам спік. На черзі яйця. І сьогодні хочемо вам розповісти кілька цікавих лайфхаків, як зробити оригінальні та різнокольорові крашанки (не тільки червоні) 😉 Наші колеги з Коломийської редакції зібрали поради.

А Інформатор переповідає вам.

Виявляється, крашанки можна з легкістю зробити самому та ще й без хімії, за допомогою натуральних барвників, які зазвичай є вдома у кожного.

Про лушпиння цибулі не знає, мабуть, тільки лінивий. Завдяки йому під час варіння яєць ми отримаємо червоний колір. А якщо взяти, наприклад, не звичайну цибулю, а червону, то в результаті отримаємо яйця багряного кольору (темно-коричневого відтінку).

 А чим пофарбувати яйця в інші кольори?

Якщо попередньо замочити їх в буряковому соку на 3 години — отримаємо яскраво-рожевий.

Якщо натерти порошком куркуми або замочити в водному розчині — отримаємо яскраво-жовтий.

Щоб зробити ніжно-блакитний колір, потрібно нарізати невеликий качан капусти, помістити в каструлю і залити 0,5 л води. Коли закипить вода, зменшити газ і варити на повільному вогні 40-45 хвилин. Потім зняти з вогню, дати капусті повністю охолонути та дістати її з води. Влити в отриманий відвар 4-5 ст. л. столового оцту. Яйця замочити на 3 години.

З синім все легко – берете чорницю, розтираєте її в пюре, додаєте трішки води й даєте настоятись яйцям 3 години.

Якщо варити міцний відвар зі шпинату або кропиви, петрушки чи іншої зелені й дати йому настоятись ніч, то яйця залишні  у відварі на 3 години стануть зеленими.

Щоб отримати коричневий колір крашанки, треба варити яйця у червоному вині 3 години, а тоді залишити їх там на ніч.

Сірий – варити яйця із чаєм каркаде.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору