Інформатор Калуш

ТРЕШ

Калуська ТЕЦ і шкода довкіллю: 18 мільйонів штрафу

Калуській ТЕЦ нараховано штраф за порушення вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони та використання земель. 

Повідомляє Інформатор, посилаючись на Державну екологічну інспекцію Карпатського округу.

“Рішенням Західного апеляційного господарського суду залишено в силі Рішення Господарського суду Івано-Франківської області за позовом Державної екологічної інспекції Карпатського округу про стягнення з ДП “Калуська ТЕЦ-Нова” — 18 401 554 гривень шкоди, завданої довкіллю та державі внаслідок забруднення та засмічення земельної ділянки”, — пишуть на сторінці екологічної інспекції.

Під час проведення контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства на території підприємства виявлено засмічення та забруднення земельної ділянки площею 1638 кв. м. Були відібрані проби ґрунту на предмет визначення концентрації вмісту забруднюючих речовин. У результаті, були знайдені кадмій, цинк, мідь та нікель у складі ґрунту.

Відповідно, такий результат привів до визначення розмірів шкоди. Зокрема, за засмічення земель підприємству нараховано 13 630 780, 80 грн, а за забруднення – 4 770 773, 28 грн завданої довкіллю шкоди. Відповідно до статті 96 “Земельного кодексу України” землекористувачі зобов’язані додержуватися вимог законодавства про охорону довкілля, а стаття 35 Закону України “Про охорону земель” встановлює вимоги до власників і землекористувачів.

ДП “Калуська ТЕЦ-Нова” відмовилось сплачувати шкоду в добровільному порядку. Тривали судові розгляди, і зрештою судом другої інстанції було прийняте рішення про примусове стягнення зазначеної суми. Рішення набрати чинності в момент проголошення.

“Кошти, які будуть сплачені за завдану  довкіллю шкоду, надходять в державний та місцеві фонди охорони навколишнього природного середовища, звідки спрямовуються на виконання природоохоронних заходів”, — додають представники урядової організації.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору