Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Рись Станіслав: про життя в Карпатах

Експерти WWF-Україна мали змогу слідкувати за риссю в українських Карпатах з допомогою спеціального нашийника.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на колег з Івано-Франківська.

У фонді WWF-Україна розповідають, що їм вдалося зловити самця рисі, та одягнути йому телеметричний нашийник з GPS-GSM передавачем. Цікаво, що нашийник обладнаний спеціальними технічними засобами, які фіксують навіть конкретне місцеперебування тварини. Інформацію приймає віддалений сервер, до якого мають доступ науковці. Такий прилад може працювати 1-2 роки та після цього відпадає.

Дослідження рисі, на ім’я Станіслав здійснюють у Закарпатській області.

“Телеметричні дослідження рисі, які започаткували WWF-Україна на території Українських Карпат та Полісся, дадуть змогу порівняти між собою карпатську та балтійську популяцію рисі, поведінку та екологію тварини за різних умов, в межах різних оселищ та екосистем, природоохоронних та лісогосподарських установ тощо. Все це дасть змогу поглибити знання щодо екології рідкісного виду та розробити у майбутньому ефективні плани-управління та заходи зі збереження для різних територій”, – розповідає менеджер проєктів WWF-Україна, доцент кафедри біології та екології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Роман Черепанин.

Самець рисі став другим представником свого виду в Україні, життя якого досліджуватимуть з допомогою спеціального телеметричного нашийника, який вже встиг “зловити” його зображення. Повідомляють, що окрім Станіслава до фотопасток потрапили й інші рисі.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору