Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Звідки походить назва річки Лімниця?

Сучасна назва річки формувалась впродовж останніх 200 років. Як змінювались назви до цього часу, яку історію вони приховують, та які варіації назви річки існують в наш час?

Розповідає Інформатор, посилаючись на дослідника Андрія Тимківа.

Попередня назва річки — Ломниця (Ловниця). Назва походить від слова “ломити”. Обґрунтовують це тим, що річка і справді часто ламає береги та навіть впливає на географію поселень. Назва “Ломниця” не є рідкісною в наших краях. Схожу назву має частина села Сваричів — “Ломенка”.

Цікавий факт з історії: в липні 1917, коли РІА наступала на Рожнятів та Калуш — на Лімниці була повінь, що значно стримувала натиск Росії. Повінь дозволила підготувати сили та відкинути війська до річки Збруч.

Згодом Ломниця трансформувалась у звичну нам назву — Лімниця.

Інша назва річки — Василява (Васильова). Так називають її жителі Перегінського з часів Київської Русі.

Йшов 1240 рік. Монголо-татарське військо спалило Київ і через Галицькі землі рухалось до Європи. Через брід на Лімниці монголо-татари переганяли полонених, яких звільнив княжич Василько Романович зі своїм загоном, напавши на татар. Та Василька наздогнала татарська стріла у бурхливих водах Лімниці. Звільнені люди поселились на берегах річки. Саме тоді поселення назвали Перегінськом, а річку — Василявою. Таку назву, подекуди, використовують і досі. Збереглося й урочище з назвою “Завасилява”.

В інших селах, до прикладу, в Ясені — Лімницю називають Старовниця (Лімницє). В Закерничому — Чев, за легендою часів опришків про Юнака Чева та дівчину Чечву.

До теми: Легенда Лімниці. Як з‘явилась наша ріка?

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору