Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Медсестра, що надавала допомогу в Чорнобилі поділилася спогадами про трагедію

Євгенія Ковтун працює старшою медсестрою Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні. В трагічному 1986 році вона була однією з тих медиків, які надавали допомогу постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Розповідає Інформатор, посилаючись на колег з Івано-Франківська.

Ніхто по суті не розумів, що відбувається. Я працювала в той час на зміні в лікарні та погодилась на це, бо до кінця не знала, що буде далі“, — ділиться Євгенія Ковтун.

Медик каже, що не відчувала страху, бо у Чорнобилі все здавалось звичним. Але дещо таки спровокувало викид емоцій: “Найбільше хіба налякав в’їзд у радіаційну зону. Там стояла спеціальна табличка, військові на посту. Зі мною їхала ще одна медсестра. Вона тоді дуже плакала, а я чомусь її заспокоювала і казала, що ми з нею навіть після цього будемо жити 100 років”.

Також жінка згадує, як їх поселили жити у школі: “Ми були без масок і засобів індивідуального захисту, оскільки нам сказали не розлякувати місцеве населення.” Щоправда, їх попередили, що брати у місцевих нічого не потрібно.

Там, де я жила, хворих не було аж так багато. Але ми виїжджали з місцевими лікарями в інші міста. Ми не евакуйовували людей, але надавали їм медичну допомогу“, — розповідає медсестра.

Євгенія Ковтун також пригадує курйозний випадок який стався з нею, коли вона повернулась до Івано-Франківська: «Нас висадили в центрі біля пошти, якийсь хлопець став до мене зачіпатись і хотів допомогти сумку донести. Коли запитав звідки я повернулась, я відповіла, що із Чорнобиля. То він сумку аж скинув, так побоявся набратись радіації».

Також медсестра розповідає, що контакт із людьми з Чорнобиля вона втратила: «Минули вже роки. Тільки досі підтримую зв’язок з тією медсестрою, яка тоді їхала зі мною».

“У річницю згадки про Чорнобиль, хочемо побажати нашій Євгенії Ковтун завжди мати те добре та сміливе серце, яке здатне іти на ризик, аби допомогти іншим. Міцного Вам здоров’я і жити 100 років!”, — бажає колектив міської клінічної лікарні.

Віталіна Костів 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору