Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

IT STEP не ШАГ: власники майбутньої ІТ-академії в Калуші спростували свою причетність до співпраці з росією

Сьогодні на нашому сайті з’явилося розслідування щодо можливих зв’язків української ІТ-школи “IT Step” з російською федерацією. Як відомо з їхнього офіційного сайту, незабаром планується відкриття такої школи у нашому місті. Для роз’яснення чи справді це так, нам вдалося поспілкуватися з власниками франшизи, яка з’явиться у Калуші — Любов’ю Трибун та Ігорем Смаглієм.

Ділиться Інформатор.

Нагадаємо, що засновником та кінцевим бенефіціарієм бренду IT Step є Дмитро Корчевський. Українська комп’ютерна академія “ШАГ” (минула назва) була заснована 1999 року в Одесі. Станом на квітень минулого року вона мала 99 філій у 21 країні. Також відомо, що у 2017 році навчальний заклад почав розвивати свою російську мережу. За п’ять років вона виросла до представництв у 17 містах та 120 філій.

Дмитро Корчевський висловив свою офіційну позицію щодо співпраці з росією після початку повномасштабного вторгення в Україну. Вона була опублікована 1 грудня 2022 року. В даній статті він тезово у шести пунктах з фотодоказами спростовує причетність до ведення бізнесу на території країни агресора.

“Комп’ютерна Академія ШАГ неодноразово заявляла, що з початку війни припинила всі комунікації з російським підрозділом та заблокувала всі загальні ресурси, включаючи сайти та відкликало ліцензію на торгову марку”, — написав він.

Більш детально з його аргументами можна ознайомитися за посиланням.

З розмови з Любов’ю Трибун нам стало відомо, що вона являється керівницею майбутньої комп’ютерної академії в Калуші. У підготовці до відкриття їм допомагатиме колега з Праги, Ігор Смаглій.

Інформатор перевірив їхні зв’язки через аналітичну систему YouControl й наразі зв’язків ані з росією, ані з засновником IT Step не виявив.

“Ми відкриті до співпраці, відкриті до діалогу. Ми також вважаємо, що все має бути чітко, прозоро і з дотриманням всіх правил. Якби сьогодні насправді була вірогідність щодо співпраці з країною-терористом, ми б відразу вимагали в Дмитра Корчевського роз’яснень”, — розповіла Любов Трибун.

В минулому матеріалі опираючись на розслідування “Економічної правди” ми зафіксували дані, що свідчать про знаходження компанії на ринку росії на момент виходу розслідування.

“Стаття “Економічної правди” робилась саме в той час, коли ШАГ вийшов з росії й рвав з ними документально всі стосунки, бо ж він працював там, була франшиза. І вони зробили ті скриншоти. Це реально так. Але актуальна ця інформація була ще на час виходу тієї статті. Якщо зробити аналіз зараз, то можна побачити зовсім іншу картину. Інформації з “Економічної правди” вже більше як рік.

Ми розуміємо шо процес припинення доволі великий і складний. Це і юридичні моменти, і закриття баз даних, і доступу до серверів. На той момент й справді були якісь хвости. Але зараз їх немає”, — запевнив у розмові з Інформатором Ігор Смаглій.

Наступним пунктом розмови стало питання про працевлаштування. У розмові з колишнім працівником IT Step ми дізналися про те, що “більшість працівників не були офіційно працевлаштовані та не отримували такої можливості”. Також колишній працівник зазначив, що у школі практикували відкриття кількох ФОПів, потенційно для сплати меншої кількості податків, “та й загалом бухгалтерія працювала складно”.

“Щодо бухгалтерії. Я можу сказати так. Я була керівником філії в Мелітополі. У мене абсолютно всі працівники були оформлені. У Калуші ми хочемо  відкрити філію і працевлаштовувати людей офіційно і по місцю платити податки, щоб вони акумулювалися саме в цьому місті. Ми хочемо відкрити  додаткові робочі місця по програмі “єРобота”, оскільки виграли їхній грант. Тобто ми пройшли перевірку ділової репутації”, — поділилась Любов Трибун.

“Важливий момент щодо ділової репутації. Наразі Київська філія навчає пілотів дронів. Для ЗСУ. І це вони роблять офіційно, на державному рівні. І там нас також перевіряли від А до Я. Була дуже прискіплива перевірка”, — додав пан Смаглій.

Щодо працевлаштування Інформатору пояснили наступне:

“Так, у нас є підприємці, це правда. Працевлаштовані приватні підприємці, яким ідуть розрахунки. А ще у нас працюють айтішники з інших компаній, вони викладають у нас. Є і такі, що працюють спочатку у нашій компанії на ставку, але з’являється додаткова практика (чи дизайн, чи по кібербезпеці). І відповідно вони відкривають ФОП. Тоді ми підписуємо з ними відповідні договори, щоб людина могла отримувати кошти”, —  ділиться власниця франшизи.

Також Любов Трибун розповіла, що є й унікальні випадки. Наприклад, якщо спеціаліст має один невеликий курс, тривалістю 1,5-2 місяці, а наступний курс буде через пів року. З такою людиною складається договір цивільно-правового характеру.

“Буває ще різне навантаження. Нам немає сенсу брати людину на ставку чи більше, якщо вона почитає два місяці”, — долала вона.

В попередньому матеріалі також згадувалось про неліцензійне програмне забезпечення у деяких філіалах комп’ютерної академії.

“Microsoft” наш платиновий партнер. Ми можемо використовувати “Windows” не тільки для себе для навчання, але й весь пакет програм який вони пропонують. І також можемо надавати доступ студентам на період навчання безкоштовно. Також є безкоштовна офіційна підписка на Microsoft Azure. І про це вказано на сайті.

До слова, також ми являємось партнерами компанії Autodesk і в нас можна складати іспити з 3d дизайну безкоштовно, а не за 350 євро, як це в інших. Тільки з Adobe трохи складніше. Але також є співпраця. Тут надається доступ конкретно на період навчання студента”, — розповів Ігор Смаглій.

Також співрозмовники Інформатора запевнили, що у них є реєстрація як вищого навчального закладу, яка дозволяє використовувати цей софт безкоштовно і надавати студентам.

“Ми не встановлюємо піратські програми”, — резюмувала пані Трибун.

Під час розмови Інформатору вдалося зайти на сайт білоруського “ШАГу”. Повертаючись до питання співпраці з росією ми запитали щодо причетності франшизи, яку відкриють в Калуші з франшизою країни, яка знаходиться під санкціями з усім цивілізованим світом.

“Ні білоруський, ні російський ШАГ до нас жодного стосунку немає. Ми для себе викупили франшизу. Ми волонтеримо, ми допомагаємо Україні. Для нас співпраця з росією є абсурдною. Наші працівники й студенти сповна відчули російську агресію. Щобільше, мій брат служить у ЗСУ. Як так виходить — і співпрацюємо з росією і воюємо? Я зацікавлена підтримувати Україну. Для мене було дуже важливо розуміти де знаходиться академія “IT Step”. Спеціально. Щоб максимально відокремитись що це не ШАГ”, — запевнила керівниця школи “IT Step”.

 

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору