Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

В Калуші може з’явитись IT-школа, яка продовжила роботу з росією після початку війни

Айті-школа “IT Step” збирається незабаром зайти на калуський ринок, проте успішному майбутньому заважає її темне минуле.

Ділиться Інформатор.

Нещодавно на офіційній сторінці школи з’явилось повідомлення про відкриття філії у Калуші.

Академія “IT Step” позиціонує себе як масштабна компанія, яка поширює IT-навчання як в Україні, так і за її межами. Проте чи все з нею чисто? У квітні минулого року “Економічна правда” отримала дані, що свідчать про знаходження компанії на ринку росії на момент виходу розслідування.

1 квітня 2022 року засновник академії Дмитро Корчевський вперше повідомив, що айті-школа “ШАГ” (таку назву вона носила раніше) вийшла з росії. Однак є інформація, що суперечить висловлення Корчевського. Наприклад протягом березня 2022 року працював сайт “itsteprf.ru”, який використовував логотип “ШАГу” — про це свідчить реєстр вебархіву:

Сам Корчевський відповів, що сайти російських філій не працювали з перших чисел березня, а вищезгаданий сайт не стосується “ШАГу”. Тим не менш 3 березня з’явилась нова версія сайту: “msk.top-academy.ru” “Компьютерная Академия TOP” з чималою кількістю філій у росії. Цікаво, що дизайн сайту повторює стару версію сторінки академії “ШАГ”. Те ж саме стосується їхніх сторінок у Telegram та Youtube. Найсмішніше те, що, оплачуючи курси на новому сайті, можна отримати квитанцію, де отримувачем вказана академія “ШАГ”. Це ж можна побачити в інструкції до курсу.

Корчевський знайшов виправдання і цьому факту теж:

“Мої колишні партнери в Росії вирішили продовжувати роботу, незважаючи на припинення підтримки “ШАГа” та повного припинення нашої співпраці. Вони скопіювали наш старий сайт і продовжили працювати під новим брендом академії ТОР. Ніякого відношення до ШАГу ні бренд, ні нова компанія не мають”.

Третім фактором стало те, що власник нового сайту не змінився. Майже 90% капіталу ООО “Компьютерная академия ШАГ”, до якої відносився новостворений домен належить саме Дмитру Корчевському. А юридичною особою на сайті вказана все та ж АНО ДПО “Академия ШАГ”. Проте, якщо вірити словам Корчевського, процес виходу з російського ринку було запущено ще в перші місці війни.

Аби дізнатись, якою була “внутрішня кухня” компанії, Інформатор поспілкувався з колишнім працівником айті-школи. З його слів, однією з проблем компанії було те, що більшість працівників не були офіційно працевлаштовані та не отримували такої можливості. Також колишній працівник зазначив, що у школі практикували відкриття кількох ФОПів, потенційно для сплати меншої кількості податків, та й загалом бухгалтерія працювала складно. Багато сміху викликала наявність неліцензованого програмного забезпечення, що дивно для IT-школи.

Важливо, що коли український бізнес згідно із Законом про мову від 2019 року активно переходив на українську, “ШАГ” цю тенденцію не прийняв.

“Поки вся сфера обслуговування ставала україномовною, ми залишались на російській. Російською видавались навчальні та методичні матеріали. Це стосувалось більшості українських філій, за винятком львівської — єдиної, про яку я не чув негативних відгуків від працівників”, — поділився колишній працівник.

Схожа ситуація стосувалась дизайну навчальної системи та персональних кабінетів.

Інформатор слідкуватиме за цією ситуацією й надалі та ділитиметься з читачами новими відомостями.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору