Інформатор Калуш

ТРЕШ

Чи звільняє 3-тя група інвалідності від сплати аліментів? | Історія Долинського суду

Долинський суд нещодавно виніс рішення у справі про стягнення з чоловіка аліментів на утримання дитини.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на Долинський районний суд Івано-Франківської області.

Жителька Долини подала позов про те, що батько її сина не сплачує аліментів на утримання дити, хоча працює закордоном і має таку можливість. Вона забезпечує дитину самостійно й тому звернулась до суду, щоб стягнути з батька 3 000 гривень аліментів щомісячно.

У суді відповідач та його представник зазначили, що частково визнають позовні вимоги й він згідний сплачувати 50% прожиткового мінімуму для дитини. Також пояснив, що заявлена позивачкою сума є для нього непосильною. Через травму хребта чоловік не може виконувати фізичну роботу, через що не має можливості заробляти більше. Закордоном він утримує себе тимчасовими підробітками.

В ході засідання було встановлено, що дитина дійсно проживає з позивачкою, тож остання несе витрати по його утриманню. Під час засідання також було взято до уваги, що жінка не обґрунтувала та не надала доказів, які б підтверджували що саме сума розміром 3 000 гривень є необхідною для належного утримання дитини з урахуванням рівності батьків. Твердження про те, що чоловік заробляє кошти закордоном, на думку суду, не були належним доказом.

Водночас твердження відповідача про відсутність постійної роботи та заперечення проти стягнення з нього аліментів у заявленому розмірі не звільняють його від утримання власної дитини.

“Відсутність у батька можливості надавати дитині відповідного розміру утримання не є належною обставиною, щоб враховувати її при визначенні розмірів аліментів, а тим більше ця обставина не звільняє батька від обов`язку по утриманню дитини. На додаток, як вбачається з медичної документації, наданої суду стороною відповідача, останньому протипоказана саме важка фізична праця, будь-яких обмежень щодо інших видів робіт не встановлено, доказів такого не надано”, — пишуть на сторінці суду.

При винесенні рішення про розмір аліментів суд також врахував, що чоловік сплачує аліменти на утримання батька у розмірі 700 грн щомісячно та хворіє з 2008 року, а протягом 2015-2022 років перебував на амбулаторному та стаціонарному лікуваннях, має статус інваліда III групи.

“У зв’язку з цим завищений розмір аліментів може стати надмірним тягарем для останнього”, — додають на сторінці суду.

Тому суд виніс рішення про призначення йому сплати аліментів у твердій грошовій сумі в розмірі 2 000 гривень щомісячно.

“На наш погляд, у цій справі інтереси дитини однозначно переважили над інтересами батька, бо вони за своєю природою важливіші, чим досягнуто справедливу рівновагу. Сподіваємося, тато працевлаштується та зможе забезпечити гідне життя і найважливіші інтереси своєї дитини далеко поза межами розміру аліментів, визначених судом”, — зазначають в суді.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору