Інформатор Калуш

ГРОШІ

Цього року на Прикарпатті зафіксували 128 випадків “крадіжки” електроенергії

Найбільше таких інцидентів енергетики виявили у побутових споживачів.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на Інформатор Івано-Франківськ.

За перший квартал 2023 року найбільша інтенсивність крадіжок спостерігається у Яремчанській, Калуській та Коломийській дільниці. Люди самовільно підключаються до системи подачі електроенергії поза обрахункові прилади, не ставлять пломби та використовують магніти, щоб зупинити рахунок лічильника. Така “економія” завдала шкоди ПАТ “Прикарпаттяобленерго” на суму в понад 6 мільйонів гривень.

Минулого року було 546 випадків крадіжки світла. Здебільшого це були підприємства і розважальні комплекси, але цього року більшість на стороні мешканців житлових будинків.

Керівник відділу аналізу та енергоаудиту Богдан Витвицький ділиться:

“У людей із меншим рівнем достатку крадіжок ми практично не фіксуємо. Прості пенсіонери, люди з меншим рівнем достатку практично не порушують Правил роздрібного ринку електричної енергії. Як правило, до крадіжок вдаються досить заможні люди, або люди із середнім достатком. Простий пересічний громадянин розуміє, що за порушення буде відповідати перед законом. Для громадян же, які мають бізнес, це допустима доля ризику. Вони свідомо йдуть на цей ризик, думаючи, що уникнуть відповідальності”.

Енергетики додають, що у разі виявлення крадіжки, працівники роблять донарахування за спеціальними алгоритмами.

“Згідно зі ст. 188 Кримінального кодексу України крадіжка електричної енергії шляхом самовільного використання без засобів обліку (якщо використання засобів обліку обов’язкове) дорівнює штрафу від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. А дії, що спричинюють зміну показів засобів вимірювальної техніки (використання постійних магнітів, високочастотних генераторів тощо), в тому числі умисне пошкодження засобів обліку в будь-який інший спосіб неминуче приведуть і до кримінальної відповідальності за розкрадання електроенергії та виправних робіт строком до 2 років”, – йдеться на сайті “Прикарпаттяобленерго”.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору