Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Що прочитати, аби дізнатись про російсько-українську війну більше? | Підбірка

Війна триває, інколи здається, що ми завжди жили на війні. Проте, аби здобути мир у майбутньому, нам треба пам’ятати мир у минулому, а разом з ним — перебіг війни. Щоб пам’ятати, як воно почалось і як вплинуло на нас усіх. А з цим чудово впораються новинки літератури.

Підказує Інформатор.

АНТОЛОГІЯ “ВІЙНА 2022. ЩОДЕННИКИ, ЕСЕЇ, ПОЕЗІЯ”

Автори: Сергій Жадан, Вікторія Амеліна, Софія Андрухович, Юрій Андрухович, Катерина Бабкіна, Максим Беспалов, Євгенія Бєлорусець, Юрій Винничук, Павло Вишебаба, Ірина Вікирчак, Лариса Денисенко, Любко Дереш, Анатолій Дністровий, Олесь Ільченко, Юлія Ілюха, Олександр Ірванець, Павло Казарін, Катерина Калитко, Ія Ківа, Павло Коробчук, Ліна Костенко, Олег Коцарев, Галина Крук, Анастасія Левкова, Василь Махно, Олександр Михед, Катерина Міхаліцина, Юлія Мусаковська, Олена Павлова, Володимир Рафєєнко, Богдана Романцова , Мар’яна Савка, Ірина Славінська, Остап Сливинський, Олена Степаненко, Ксенія Харченко, Ірина Цілик, Артем Чапай, Артем Чех, Гаська Шиян, Ірина Шувалова, Петро Яценко.

В антології “Війна 2022”, яку впорядкував Володимир Рафєєнко, зібрано фрагменти щоденників, есеї та вірші сучасних українських письменників, які вирішили висловити свої емоції на папері. Це дійсно жива рефлексія, відлиті в сталевій формі відчуття, пульсуюча думка, що ніколи не спиняється.

Книга – унікальна. Ми читаємо її зараз, читатимемо невдовзі після перемоги, перечитуватимемо через роки, десятиліття — і її тексти постійно розкриватимуться перед нами новими гранями.

ЗБІРНИК “ЧОМУ УКРАЇНА ПЕРЕМОЖЕ РОZZІЮ”

Автори: Олександр Бабіч, Віктор Савченко, Марк Гордієнко, Тарас Гончарук, Ксенія Сорокіна, Наталя Крестовська.

Різні за структурою тексти книги “Чому Україна переможе Роzzію” поєднує спільна ідея. Вони являють собою системний виклад фактів споконвічного протистояння двох межових позицій: волі з боку наших предків і сучасних українців та рабства, носієм якого є Росія не одне століття поспіль. Авторами статей є знакові для сучасної України люди — історики та письменники.

Після прочитання цієї книги всім буде зрозуміло, що війна з Росією, яка йде з 2014 року, це не конфлікт “братських” народів, а черговий етап протистояння українського народу спадкоємцям Орди.

“ЗА ЛАШТУНКАМИ ІМПЕРІЇ. ЕСЕЇ ПРО УКРАЇНСЬКО-РОСІЙСЬКІ КУЛЬТУРНІ ВІДНОСИНИ”

Авторка: Віра Агеєва.

У цій книжці авторитетна літературознавиця крізь призму культурного процесу аналізує український спротив імперії та боротьбу за збереження колективної пам’яті. Віра Агеєва — професорка Національного університету “Києво-Могилянська академія”. Лауреатка Шевченківської премії, феміністка, котра однією з перших у пострадянську добу заговорила про потребу ревізії патріархальних цінностей.

Про українсько-російські взаємини вже багато написано в контексті російських інтересів і пріоритетів. Росія безцеремонно облагороджувала свою історію чужими звитягами й здобутками, позбавляючи натомість українців їхнього минулого. З українського погляду, картина зовсім інакша. Уже не одне століття речницею антиколоніального дискурсу є вітчизняна література. Від Котляревського, Квітки-Основ’яненка, харківських романтиків аж до епохи модернізму й зрештою постання держави вона пропонувала різні моделі ідентичности, підважуючи імперські претензії й утверджуючи власну культурну самодостатність.

РОМАН “КАЗКИ МОГО БОМБОСХОВИЩА”

Автор: Олексій Чупа.

Це історії з життя людей Донеччини.

Дванадцять квартир у під`їзді великого будинку. Дванадцять трагічних, зворушливих, сумних і дивовижних історій. Їхні історії – таке собі нормальне ненормальне життя: завалений пам’ятник Леніну і показове самогубство, несподіване знайомство і листи далеким коханим, зухвалі плани захоплення влади і жорстокі жарти підлітків… Кожна з історій, чудернацька, або буденна, щаслива або сумна, – це ще один фрагмент із яскравої мозаїки нашого життя.

Читайте і творіть власну історію!

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору