Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Як калушани у міжвоєнному Кракові отримали автографи “золотого тенора Польщі”

Калушани часто носять у собі прихований (або не дуже) талант дослідника. Наше місто повне неймовірних історій, що долинають з різних кутків та виринають у найнеочікуваніших місцях. Сьогодні такою історією з нами вкотре поділився калуський історик і політолог Ярослав Куцій. Ми закликаємо усіх креативних митців Калуша і не тільки також долучатись до таких розповідей, оскільки вони дозволяють краще зрозуміти наш менталітет.

Ділиться Інформатор.

Гаряче літо 1936 року. Краків, міжвоєнна Польща. До міста із концертом завітав відомий співак Ян Кепура — золотий тенор, що також запалював українську публіку зі сцени оперного театру у Львові. Після концерту, в одному із ресторанів лунає гучна музика, напої ллються рікою, оголошуються тости на честь іменинника.

Ян Кепура (1902-1966) —  польський співак (лірико-драматичний тенор) і актор. Народився у с. Сосновець (зараз має статус міста) у 1902 р. Виступав у Німеччині, Угорщині, Франції та Англії. На виручені із концертів кошти, збудував відомий готель “Патрія” у польському прикордонному місті Криниця-Здруй, що йому обійшовся в близько 3 млн доларів США.

Готель “Патрія”, м. Криниця-Здруй

У ті теплі червневі дні до Кракова, окрім найкращого тенора, завітала шкільна екскурсія із Калуша, яка й випадково опинилася серед гостей тієї вечірки й змогла отримати автографи співака. Саме ці моменти були зафіксовані на плівку Євою Подгорською.

Усе дійство відбувалося неподалік Кракова у Вольському лісі, який на цей час знаходиться у західній частині міста Краків.

На світлині Ян Кепура роздає автографи учасникам шкільної екскурсії з Калуша. Справа від нього сидить мер Кракова Мечислав Капліцький. Юні калушанки одягнені досить стильно.

Без сумніву унікальними є й вишиванки, адже дають нам цінну інформацію щодо побуту галичан, зокрема який одяг носили з нагоди святкових подій.

Учасники вечірки з нагоди відвідин співака Яна Кепури в павільйоні ресторану у Вольському лісі під Краковом. Видно, серед інших головного редактора “Koncern Ilustrowany Kuriera Codzienny” Маріана Домбровського (сидить ліворуч за столом, 1-й зліва), за ним віцепрезидент Кракова Станіслав Клімецький, праворуч за столом сидять: колишній мер Кракова Вітольд Островський (3-й справа), мер Кракова Мечислав Капліцький (5-й справа), Ян Кепура (6-й справа), віцемер Кракова Рудольф Радзинський (7-й справа). За столом зібралася шкільна екскурсія з Калуша.

Гулянка була досить великою, враховуючи які гості на ній були. Проте це не завадило юним мешканцям Калуша потрапити на такий захід та отримати такі бажані автографи.

Імпровізований концерт із вікна номера у “Гранд Готелі”

Цікавою є історія напередодні концерту. Поселившись у “Гранд Готелі”, винуватець свята вирішує дати імпровізований концерт, щоб порадувати містян своїм співом. Відкривши вікно та побачивши декілька осіб, він став на підвіконник та почав співати. Публіку не потрібно було довго чекати. Лише декілька хвилин і вулиця навколо вікон готельного номера співака, заповнилася юрбою, яка зачаровано слухала його голос

Краківська публіка проводжає Кепуру на потяг

Після концерту велелюдна краківська публіка проводжала свого улюбленця на потяг. Кількість людей у натовпі потребувала втручання поліції, яка була змушена зробити кордон для вільного проходу відомого польського співака.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору